Shëndetësi

jan122022

Probiotikët në shtatzëni. Një ndihmë kundër të përzierave dhe të vjellave

Sipas një studimi të kryer nga studiues të Universitetit të Kalifornisë, përdorimi i probiotikëve përmirësoi disa simptoma që lidhen me shtatzëninë, si të vjellat, të përzierat dhe kapsllëku. "Ky hulumtim ofron informacione kyçe mbi ndikimin që kanë mikrobet intestinale në funksionin gastrointestinal në shtatzëni. Mikrobiota jonë intestinale shpjegon pse ne jemi ajo që hamë dhe pse metabolitet dhe produktet e krijuara nga bakteret, kanë një ndikim të madh në shëndetin tonë", tha Albert T. Liu, autori i parë i artikullit të botuar në Nutrients.

Të përzierat dhe të vjellat janë simptoma që prekin shumicën dërrmuese të grave shtatzëna. Megjithatë, shkaku mbetet i panjohur. Ekziston mundësia që ndryshimet hormonale të ndryshojnë mikrobiomën intestinale, gjë që ka të ngjarë të ndikojë në sistemin tretës dhe të shkaktojë simptomat. Në studim, autorët u përpoqën të kuptonin nëse probiotikët mund të jenë të dobishëm në këtë kontekst. Kështu, 32 gra morën probiotikë (2 pilula në ditë që përmbanin 10 miliardë kultura të gjalla në momentin e prodhimit, kryesisht Lactobacillus) për 6 ditë dhe më pas, kaluan 2 ditë pa i marrë dhe e përsëritën ciklin. Pjesëmarrëset u vëzhguan secila për 17 ditë, për një numër të përgjithshëm prej 535 vëzhgimesh. Kështu, marrja e probiotikëve uli ndjeshëm të përzierat dhe të vjellat. Numri i orëve me të përziera u zvogëlua me 16% dhe ai i orëve me të vjella me 32%. U reduktua gjithashtu kapsllëku dhe u përmirësuan disa simptoma të cilësisë së jetës, si lodhja, mungesa e oreksit dhe vështirësia për të mbajtur një jetë normale shoqërore. Testet u kryen gjithashtu në mostrat e feçeve, njëra prej të cilave tregoi një lidhje midis numrit më të ulët të kopjeve të gjenit për hidrolizën e kripës biliare (BSH), i cili gjeneron acide të lira biliare dhe më shumë të vjella. Probiotikët rritën BSH-në, gjë që mund të shpjegojë pse reduktuan të përzierat dhe të vjellat. Megjithatë, do të nevojiten më shumë studime, pasi ky përfshinte vetëm një mostër të vogël.

"Puna jonë e mëparshme ka treguar përfitimet e probiotikëve në parandalimin e inflamacionit të mëlçisë. Studimi aktual mund të jetë një nga të parët që tregon përfitimet e probiotikëve në shtatzëni", shpjegoi Yu-Jui Yvonne Wan, nënshkruesi i fundit i artikullit, për të cilin do të ishte interesante dhe e rëndësishme të testohej nëse probiotikët mund të reduktojnë të përzierat dhe të vjellat te pacientët onkologjikë që i nënshtrohen kimioterapisë.

 

Nutrients 2021. Doi: 10.3390/nu13113931.
https://doi.org/10.3390/nu13113931


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC