Shëndetësi

dhj72021

Një armë e re për të menaxhuar infeksionet në terapinë intensive

Përdorimi i metagjenomikës klinike në një mjedis spitalor jo kërkimor mund të ndryshojë rrënjësisht qasjen e mjekëve ndaj menaxhimit të infeksioneve në terapinë intensive, sipas një studimi të botuar në Genome Medicine. "Metagjenomika klinike (CMg) ka potencialin të përkthehet nga një mjet kërkimor, në mjet në shërbimit rutinë, për të përmirësuar trajtimin antimikrobik dhe vendimet e kontrollit të infeksionit, gjë që është shumë e dobishme tani duke pasur parasysh rrezikun e rritur të infeksionit dytësor dhe transmetimin spitalor të agjentëve patogjenë multirezistentë (MDR) të lidhur me zgjerimin e kapacitetit të terapisë intensive", shpjegon Themoula Charalampous, nga kolegji Kings në Londër, emri i parë i studimit.

Studiuesit vlerësuan metagjenomikën klinike duke përdorur sekuencën e nanoporeve në një studim proof-of-concept të 43 mostrave respiratore nga 34 pacientë të intubuar në shtatë njësi të terapisë intensive (ICU) në një periudhë nëntë javore gjatë valës së parë të COVID-19. Kështu, një rrjedhë pune tetë orëshe CMg u zbulua se kishte një ndjeshmëri prej 92% dhe një specifikë prej 82% për identifikimin e baktereve bazuar në mostrat e kulturës pozitive dhe negative. Sekuencimi CMg tregoi praninë ose mungesën e gjeneve laktamike rezistente të bartura nga Enterobacterales, që do të ishin në gjendje të modifikonin antibiotikët e rekomanduar nga udhëzimet fillestare. CMg-ja ishte gjithashtu 100% në përputhje me PCR-në sasiore për zbulimin e Aspergillus fumigatus nga katër mostra pozitive dhe 39 negative.

Autorët arrijnë në përfundimin se analiza CMg siguron zbulimin e saktë dhe të shpejtë të patogjeneve dhe bën një parashikim të rezistencës ndaj antibiotikëve. Gjenomat e grumbulluara janë të disponueshme të nesërmen për mbikëqyrje gjenomike dhe potenciali për të përmirësuar trajtimin e synuar fillestar dhe për të zbuluar shpejt shpërthimet e padyshuara të agjentëve patogjenë MDR justifikojnë vlerësimin klinik të mëtejshëm të përshpejtuar të CMg-së.

 

Genome Medicine 2021. Doi: 10.1186/s13073-021-00991-y
https://doi.org/10.1186/s13073-021-00991-y


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC