Shëndetësi

tet42021

Identifikohet lidhja mes ekspozimit afatgjatë ndaj arsenikut dhe diabetit të tipit 2

Një artikull i botuar në Molecular Metabolism dhe i nënshkruar nga studiuesit në Universitetin Arizona Health Sciences zbulon mekanizmin biologjik që lidh sëmundje si kanceri dhe diabeti i tipit 2 me ekspozimin e zgjatur ndaj arsenikut. Donna Zhang, nga Kolegji i Farmacisë në Universitetin e Arizonës dhe kolegët, shqyrtuan efektin e arsenikut në aktivizimin e faktorit 2 të lidhur me faktorin bërthamor eritroide 2 (NRF2), një proteinë që luan rol kyç në ruajtjen e homeostazës qelizore, veçanërisht në periudhat e stresit oksidativ, pra, në prani të një çekuilibri në trup midis radikaleve të lira të oksigjenit dhe antioksidantëve.

"Dhe, stresi oksidativ afatgjatë, si ai i shkaktuar nga pirja e duhanit, rrezatimi, dietat me nivel të lartë të sheqerit, yndyrës dhe alkoolit, ose toksinat mjedisore, kontribuon në zhvillimin e një numri të gjendjeve kronike përfshirë kancerin, diabetin dhe sëmundjet neurodegjenerative", shkruajnë autorët, duke kujtuar se NRF2-shi është rregullatori që i jep mundësi organizmit të menaxhojë stresin oksidativ, duke aktivizuar dhe inicuar procesin e mbrojtjes qelizore. "Kur ripristinohet homeostaza qelizore, nivelet e NRF2-shit kthehen në normale", vijon Zhangu, duke shpjeguar se rezultatet e studimit tregojnë se ekspozimi ndaj arsenikut, një metaloid natyral që gjendet në tokë dhe mund të jetë një nga kontaminuesit më të rëndësishëm në ujin e pijshëm në nivel global, shkakton aktivizimin e zgjatur dhe të pakontrolluar të NRF2-shit, i cili nga ana tjetër shkakton intolerancë ndaj glukozës dhe ulje të ndjeshmërisë ndaj insulinës, dy karakteristika kryesore të përparimit të diabetit.

Në veçanti, aktivizimi i NRF2-shit nga ekspozimi kronik i arsenikut është në gjendje të modifikojë rrugët metabolike të aminoacideve, acideve yndyrore, karbohidrateve, lipideve dhe barnave, duke shtuar prodhimin hepatik të glukozës dhe çlirimin e tij në qarkullimin e gjakut, me pasoja të dukshme në kontrollin glicemik. "Shpresojmë që ky studim të hapë rrugën për kërkime të ardhshme mbi diabetin dhe substancat toksike, me qëllim zhvillimin e strategjive efektive parandaluese ose ndërhyrëse të dobishme për trajtimin e popullatave të ekspozuara", përfundon studiuesja.

 

Molecular Metabolism 2021. Doi: 10.1016/j.molmet.2021.101243
http://doi.org/10.1016/j.molmet.2021.101243 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC