Shëndetësi

kor222021

Me pandeminë, është reduktuar qarkullimi i viruseve sezonale dhe përshkrimi i antibiotikëve

Pandemia Covid-19 ka të ngjarë të ketë nxitur një përdorim më të kujdesshëm të antibiotikëve, sipas një letre kërkimore të botuar në "Jama Internal Medicine". "Pandemia ka nxitur masa të shumta për të zbutur përhapjen e virusit SARS-CoV-2 dhe ky fakt mund të ketë lidhje pozitive me uljen e infeksioneve të tjera respiratore", tha Alexander Lepak (Universiteti i Uiskonsinit), nënshkruesi i parë i punimit. Për shkak se antibiotikët shpesh përshkruhen në mënyrë të papërshtatshme për sëmundjet respiratore virale, ekspertët hamendësuan se reduktimi i incidencës së viruseve respiratore qëndron në bazë të reduktimit të përshkrimeve ambulatore të antibiotikëve.

Për të verifikuar këtë, ata kryen një studim që mori në konsideratë një periudhë para-Covid-19, një periudhë pandemike njëmujore (mars 2020) dhe një periudhë të plotë pandemike të Covid-19 (prill 2020-shkurt 2021). Laboratori i Higjenës së shtetit të Uiskonsinit siguroi të dhëna javore të testeve të kryera për gripin, virusin respirator sincicial, virusin human të parainfluencës, metapneumovirusin njerëzor, coronavirusin sezonal, adenovirusin dhe enterovirusin/rinovirusin. Të dhënat mbi përshkrimin e antibiotikëve u mblodhën në të gjitha klinikat ambulatore në Universitetin e Shëndetësisë në Uiskonsin, një sistem akademik i kujdesit shëndetësor në Jug të Uiskonsinit. Studiuesit vrojtuan ndryshimet e lidhura me viruset respiratore, recetat e antibiotikëve për 1.000 vizita të pacientëve dhe recetat e antibiotikëve për infeksionet e traktit respirator (RTI) për 1.000 vizita të pacientëve. Zbulimet e virusit respirator kanë treguar ndryshime sezonale gjatë periudhës para-pandemike, por jo gjatë periudhës pandemike. Viruset sezonale të dimrit (gripi, virusi respirator sincicial dhe coronavirusi sezonal) janë mesatarisht 12 në muaj krahasuar me 4,800 në sezonet e mëparshme. Detektimet e tjera të viruseve respiratore u ulën gjithashtu nga 560 në muaj në periudhën para-pandemike, në 228 në muaj, gjatë pandemisë.

Gjatë periudhës para-pandemike, normat e përshkrimit të antibiotikëve u rritën gjatë sezoneve të qarkullimit të viruseve respiratore në dimër, ndërsa ranë në terma afatshkurtër dhe mbetën të ulëta gjatë gjithë periudhës pandemike. Zbulimet e viruseve jo të gripit demonstruan korrelacionin më të fortë me përshkrimin e antibiotikëve për viruset respiratore, me një rënie 79% në normën e përshkrimit ambulatorial gjatë pandemisë. Këto gjetje mund të kenë implikime të rëndësishme për menaxhimin e ardhshëm dhe strategjitë e shëndetit publik.

 

JAMA Internal Medicine 2021. Doi: 10.1001/jamainternmed.2021.2621
http://doi.org/10.1001/jamainternmed.2021.2621 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC