Shëndetësi

qer182021

Antikoagulantët janë efektivë në reduktimin e vdekshmërisë te pacientët me Covid

Sipas një studimi të botuar në "Jama Network Open", te pacientët e shtruar në spital me Covid-19, administrimi i terapisë antikoagulante në doza të përdorura zakonisht për profilaksinë, mund ta ulë vdekshmërinë me 60 ditë. "Tromboembolia venoze (TEV) është një komplikacion i zakonshëm i Covid-19. Nuk është e qartë se si e menaxhuan spitalet parandalimin e TEV-it dhe efektin e strategjive të parandalimit në vdekshmëri, kështu që ne u përpoqëm të vlerësonim këtë situatë", thotë Valerie Vaughn, nga Universiteti i Utahut, Salt Lake City, autore kryesore e studimit.

Studiuesit studiuan të rriturit e shtruar në spital me Covid-19 në një mostër të marrë nga 30 spitalet amerikane në shtetin e Miçiganit, për të vlerësuar se sa ndikon në vdekshmërinë brenda 60 ditëve, mosrespektimi i profilaksisë TEV dhe marrja e dozës që përdoret rregullisht për të trajtuar apo i dozës profilaktike të antikoagulantëve, në krahasim me mungesën e antikoagulantëve gjatë shtrimit në spital. Nga një numër të përgjithshëm prej 1,351 pacientësh me Covid-19, 18 (1.3%) kishin një episod të konfirmuar të TEV-it dhe 219 (16.2%) morën antikoagulantë në dozën e trajtimit. Nga 1,127 pacientë që nuk morën kurrë antikoagulantë, 392 (34.8%) humbën dy ose më shumë ditë të profilaksisë. Mungesa e profilaksisë varionte nga 11% në 61% në spitale dhe u ul ndjeshëm me kalimin e kohës gjatë periudhës së studiuar. Mosrespektimi i profilaksisë TEV u shoqërua me një vdekshmëri më të madhe në 60 ditë, por jo drejtpërdrejt me vdekshmërinë në spital. Ekspertët panë që marrja e çdo doze të antikoagulantit përkundrejt mungesës së antikoagulantëve lidhej me vdekshmëri më të ulët në spital. Sidoqoftë, vetëm doza profilaktike e antikoagulantit mbeti e lidhur me një vdekshmëri prej më pak se 60 ditësh.

"Në këtë grup të madh shumëqendror të pacientëve të shtruar në spital me Covid-19 kemi gjetur prova të shpërndarjes së shpejtë dhe zbatimit të strategjive antikoagulante, përfshirë përdorimin e antikoagulantëve me dozën e trajtimit. Sidoqoftë, meqenëse kemi parë që vetëm terapia antikoagulante me dozë profilaktike është lidhur me një vdekshmëri më pak se 60 ditë, duket se kjo strategji menaxhimi mund të jetë optimale për pacientët e shtruar në spital me Covid-19", përfundojnë autorët.

 

JAMA Network Open 2021. Doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.11788
http://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.11788


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC