Shëndetësi

mar292021

Tumoret. Kombinimi i barnave që përmirëson kontrollin, pavarësisht nga organi i prekur

Një efikasitet agnostik, përtej llojit të kancerit, rriti përgjigjet me 68%, uli rrezikun e përparimit të sëmundjes me 20% dhe vdekjes me 13%, krahasuar me monoterapinë vetëm me nivolumab. Këto janë rezultatet e kombinimit të dy molekulave imuno-onkologjike nivolumab dhe ipilimumab të cilat, në një studim plotësisht italian, për herë të parë në botë iu nënshtruan vlerësimit agnostik, pra, pavarësisht organit të prekur. Metaanaliza, e koordinuar nga Universiteti La Sapienza i Romës dhe botuar në "Journal of Translational Medicine", mori në konsideratë 7 studime të kryera në periudhën 2010-2020, në më shumë se 2,420 pacientë të prekur nga melanoma, kanceri i mushkërive me qeliza të vogla ose jo me qeliza të vogla, kanceri i fshikëzës urinare, ai gastrik, sarkoma dhe mezotelioma.

"Kjo qasje e bazuar në mekanizmat e përgjigjes dhe rezistencës përfaqëson një hap të parë drejt imuno-onkologjisë precize, duke kapërcyer modelin e mjekësisë bazuar në shtresëzimin e pacientit sipas faktorëve parashikues të përgjigjes", thotë Paolo Marchetti, drejtor i onkologjisë mjekësore B në Poliklinikën "Umberto I" në Romë, profesor i Onkologjisë në Universitetin La Sapienza dhe nënshkruesi i parë i metaanalizës. "Efekti sinergjik i dy molekulave nuk është thjesht shtesë, por lejon një amplifikim të konsiderueshëm të përgjigjeve, duke përmirësuar shpejtësinë, entitetin dhe kohëzgjatjen e tyre", shpjegon Marchetti. "Kështu, mund të arrihet kontroll më i qëndrueshëm dhe më i shpejtë i simptomave. Nivolumab plus ipilimumab është shembulli i parë i një kombinimi molekulash që veprojnë në mënyrë plotësuese në sistemin imunitar dhe që mundësojnë arritjen e rezultateve të rëndësishme klinike". Rezultatet e metaanalizës janë paraqitur në një tutorial në mediat virtuale, promovuar nga Bristol Myers Squibb. Studimet individuale kanë treguar gjithashtu se, në saje të kombinimit të nivolumabit me ipilimumabin, mund të arrihet mbijetesa afatgjatë në lloje të ndryshme të kancerit që janë veçanërisht të vështira për t'u trajtuar në një fazë të përparuar, siç janë kanceret e mushkërive, veshkave, melanoma (14,900) dhe mezotelioma (1,900). Studimet e kombinimit filluan me melanomën.

"Në një vit, rastet e reja të këtij kanceri të lëkurës në Itali u rritën me 20%, nga 12,300 në 2019 në pothuajse 14,900 në 2020", shpjegon Paolo Ascierto, drejtor i Njësisë Onkologjike të Melanomës, Imunoterapisë Onkologjike dhe Terapive Inovative të Institutit "Pascale" të Napolit. "Asnjë neoplazi tjetër nuk ka parë një rritje kaq të lartë në 12 muajt e fundit". Në planin ndërkombëtar, "kombinimi i nivolumabit me ipilimumabin konsiderohet si opsioni i parë i trajtimit për njerëzit me metastaza asimptomatike të trurit, pavarësisht nga statusi i mutacionit të gjenit BRAF". Për pacientët e prekur nga forma më e zakonshme e kancerit të mushkërive, kanceret me qeliza jo të vogla, kombinimi i nivolumabit me ipilimumabin është lidhur me cikle të kufizuara të kimioterapisë, domethënë, dy, në vend të 4-6 që është klasike, tregoi një avantazh të qartë përsa i përket mbijetesës, krahasuar me kimioterapinë më vete. Kjo demonstrohet nga faza 3 e studimit CheckMate-9LA mbi më shumë se 700 pacientë, që çoi në miratimin e këtij regjimi terapeutik në Evropë nëntorin e kaluar.
"Kanceri i mushkërive është veçanërisht i vështirë për t'u trajtuar, sepse rreth 70% e rasteve zbulohen në fazë të përparuar", thotë Carmine Pinto, drejtoreshë e onkologjisë mjekësore në Qendrën Klinike Klinike Irccs Ausl në Reggio Emilia.

Edhe një përqindje e rëndësishme e rasteve të tumorit të veshkave është zbuluar në fazë të përparuar apo metastatike. "Vetëm 30% e pacientëve shërohen falë ndërhyrjes", nënvizon Giuseppe Procopio, përgjegjës i onkologjisë mjekësore gjenito-urinare në Fondacionin IRCCS, Instituti Kombëtar i Tumoreve në Milano. Sot, në fakt, falë kombinimit të molekulave imuno-onkologjike, "më shumë se gjysma e pacientëve është gjallë në 4 vjet. CheckMate-214 është një studim i fazës së tretë, me përzgjedhje rastësore, që ka vlerësuar në linjë të parë, kombinimin e nivolumabit e ipilimumabit, krahasuar me standardin e kurës me sunitinib, mbi më shumë se 1.000 pacientë me karcinomë me qeliza renale, të përparuar, forma më e shpeshtë e tumorit të veshkave. Te të gjithë pacientët e përzgjedhur, normat e mbijetesës së përgjithshme në 4 vjet ishin 53,4% me nivolumab e ipilimumab, krahasuar me 43,3%, me sunitinib". Në bazë të këtyre rezultateve, kombinimi është aprovuar nga agjencia rregullatore evropiane në janar 2019, në trajtimin e vijës së parë, të pacientëve të rritur me karcinomë me qeliza renale, të përparuar, me rrezik mesatar/të pafavorshëm.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC