Shëndetësi

jan272021

Covid-19. Roli mbrojtës i metforminës te pacientët me diabet

Përdorimi i metforminës për pacientët me diabet të tipit 2, edhe para se të diagnostikohen me Covid-19, shoqërohet me një ulje trefish të vdekshmërisë, sipas një studimi të botuar në "Frontiers in Endocrinology". "Nuk dihet se si e përmirëson metformina prognozën në kontekstin e Covid-19, por mekanizmat mund të përfshijnë efektet antiinflamatore dhe antitrombotike të përshkruara më parë", tha Anath Shalev, nga Universiteti i Alabamës, autor i studimit.

Kërkuesit studiuan të dhënat e 25,326 pacientëve të testuar për Covid-19. Nga 604 pacientë që rezultuan pozitivë për Covid-19, 311 ishin afrikano-amerikanë. Studiuesit zbuluan se pacientët me prejardhje afrikano-amerikane, të cilët përfaqësojnë vetëm 26% të popullsisë së Alabamës, përbënin plot 52% të pozitivëve dhe vetëm 30% të negativëve. Përkundrazi, vetëm 36% e pozitivëve ishin të bardhë, ndërsa të bardhët përbënin 56% të negativëve, duke nënvizuar më tej pabarazinë racore. Sidoqoftë, midis njerëzve pozitivë për Covid-19, nuk u vërejt asnjë ndryshim i rëndësishëm racor në vdekshmëri. Sipas autorëve, ky fakt sugjeron që pabarazia racore e vëzhguar ka të ngjarë të jetë pasojë e rrezikut të ekspozimit dhe faktorëve të jashtëm socio-ekonomikë, përfshirë qasjen në kujdesin e duhur shëndetësor. Vdekshmëria e përgjithshme për pacientët pozitivë me Covid-19 ishte 11%. 93% e vdekjeve ndodhën te njerëzit mbi moshën 50 vjeç dhe të qenit mashkull ose hipertensioni shoqëroheshin me një rrezik dukshëm më të lartë për vdekje. Për më tepër, 67% e vdekjeve në studim ndodhën në subjekte me diabet. Studiuesit panë gjithashtu efektet e trajtimit të diabetit në rezultatet e pafavorshme të Covid-19 dhe zbuluan se përdorimi i insulinës para se të bëhej diagnostikimi, nuk ndikonte në rrezikun e vdekjes.

Sidoqoftë, përdorimi i metforminës uli ndjeshëm mundësitë e vdekjes dhe vdekshmëria prej 11% për përdoruesit e metforminës ishte jo vetëm e krahasueshme me atë të popullatës së përgjithshme pozitive Covid-19, por ishte dukshëm më e ulët se vdekshmëria për pacientët diabetikë që nuk trajtoheshin me metforminë, e cila ishte 23%. "Këto rezultate sugjerojnë që ndërsa diabeti është një faktor i pavarur rreziku për vdekshmërinë e lidhur me Covid-19, ky rrezik zvogëlohet në mënyrë dramatike tek ata që marrin metforminë", përfundojnë autorët.

Lexo edhe: Metformina mund të mbrojë diabetikët e prekur nga Covid-19


Front Endocrinol 2021. Doi: 10.3389/fendo.2020.600439
http://doi.org/10.3389/fendo.2020.600439


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC