Shëndetësi

dhj92020

Covid-19: Interferoni beta-1a mund të ndihmojë në përmirësimin e pacientëve të shtruar në spital

Sipas një studimi të botuar në "Lancet Respiratory Medicine", pacientët e infektuar me SARS-CoV-2 që morën trajtim me interferon beta-1a të nebulizuar me inhalim (SNG001) kishin më shumë të ngjarë të përmirësoheshin dhe të shëroheshin më shpejt sesa pacientët që morën placebo. "Infeksioni nga SARS-CoV-2 mbart një rrezik të konsiderueshëm për sëmundje të rëndë dhe të zgjatur dhe mundësitë e trajtimit aktualisht janë të kufizuara. Kjo është arsyeja pse ne vendosëm të vlerësonim efikasitetin dhe sigurinë e SNG001 te pacientët e shtruar me COVID-19", shpjegon Phillip Monk (Spitali i Përgjithshëm i Southamptonit, MB), autori kryesor i studimit.

Studiuesit përzgjodhën në mënyrë rastësore 101 pacientë me infeksion të konfirmuar SARS-CoV-2 për të marrë SNG001 ose placebo. Midis të gjithë pacientëve, 66 (67%) kërkuan oksigjen në fillim; nga këta 29 ishin në grupin placebo dhe 37 në grupin SNG001. Pacientët që morën SNG001 kishin më shumë të ngjarë të përmirësoheshin në shkallën e OBSH-së për përmirësimin klinik (OSCI) me 9 pikë në ditët 15 ose 16 të periudhës së marrë në konsideratë dhe kishin më shumë të ngjarë t'i ktheheshin një rezultati OSCI prej 1 (pa kufizime të aktivitetit) sesa ata që morën placebo gjatë trajtimit. SNG001 tolerohej mirë. Ngjarja e padëshiruar më e zakonshme dhe më e sinjalizuar e trajtimit ishte dhimbja e kokës, e raportuar nga shtatë pacientë në grupin SNG001 dhe pesë në grupin e placebos. Kishte tre vdekje në grupin placebo dhe asnjë në grupin SNG001.

Në një koment, Nathan Peiffer-Smadja dhe Yazdan Yazdanpanah, nga Universiteti i Parisit, theksojnë se, me gjithë numrin e madh të provave klinike në proces për trajtimin e COVID-19, janë identifikuar vetëm disa barna që mund t'i kundërvihen sëmundjes. "Rezultatet e studimit aktual janë premtues në këtë drejtim dhe duhet të vlerësohen menjëherë në prova të mëdha klinike me përzgjedhje rastësore", përfundojnë ekspertët.

 

Lancet Resp Med 2020. Doi: 10.1016/S2213-2600(20)30511-7
Lancet Resp Med 2020. Doi: 10.1016/S2213-2600(20)30523-3


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC