Shëndetësi

tet202020

Lupusi. Provohet efikasiteti i një antitrupi, në reduktimin e inflamacionit sistemik

Tradicionalisht, trajtimet për lupusin janë bazuar në shtypjen afatgjatë të përgjigjes imune, por deri më tani nuk kanë shënjestruar kurrë qelizat plazmatike të kujtesës. "Në një përqindje të caktuar të pacientëve, sëmundja nuk mund të kontrollohet duke përdorur trajtime që janë aktualisht në dispozicion. Për pasojë, ekziston një nevojë e dëshpëruar për qasje të reja dhe të synuara terapeutike", thotë Tobias Alexander, nga Charité-Universitätsmedizin në Berlin, autor i studimit.

Antitrupi monoklonal daratumumab, i cili synon qelizat plazmatike të kujtesës imune, është përdorur me sukses nga një ekip studiuesish gjermanë për të trajtuar dy paciente me lupus eritematoz sistemik, siç raportohet në një studim të botuar në "New England Journal of Medicine". "Kemi arritur të modifikojmë proceset anormale të kujtesës imunologjike dhe trajtimi ka nxitur përgjigje të qëndrueshme klinike, duke çuar në një reduktim të inflamacionit sistemik", shpjegon Alexander.

Studiuesit i përqendruan përpjekjet e tyre në antitrupin monoklonal anti-CD38 daratumumab, i përdorur tashmë për të trajtuar kancerin e qelizave plazmatike.
"Proteina sipërfaqësore CD38 konsiderohet një shënjues klasik i qelizave plazmatike. Sidoqoftë, hetimet tona paraprake kanë treguar se, te pacientët me lupus, mund të zbulohen nivele të rritura të këtij shënjuesi edhe në qelizat e tjera aktive të imunitetit, siç janë limfocitet T të kujtesës, si dhe në gjak e urinë ", vijon autori. Për këto arsye, CD38 është një objektiv ideal.

Trajtimi u testua në dy paciente femra me një formë shumë të rëndë të lupusit, me inflamacion të zemrës e veshkave dhe anemi të shkaktuar nga antitrupat. Dozimi javor i daratumumabit për katër javë rezultoi në një përmirësim të shpejtë dhe të ndjeshëm të simptomave, i cili mbeti i qëndrueshëm për disa muaj. Pacientet shfaqën edhe një rënie të dukshme në nivelet serum të auto-antitrupave. Për më tepër, studiuesit ishin në gjendje të tregonin se daratumumabi ka një efekt pozitiv në limfocitet T aktive, të cilat mendohet se luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes. Nuk u raportuan efekte të padëshirueshme të rëndësishme. Hapi tjetër do të kërkojë testimin e sigurisë dhe efikasitetit të daratumumabit në një grup më të madh pacientësh me lupus.

 

NEJM 2020. Doi: 10.1056/NEJMoa2023325
http://doi.dx.org/10.1056/NEJMoa2023325


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC