Shëndetësi

qer52020

Coronavirusi. Rreziku tromboembolik dhe ndërveprimet mes antiviralëve dhe antitrombolitikëve

Të dhëna gjithnjë e më të qarta sugjerojnë se infeksioni nga coronavirusi mund të prirë për sëmundje trombolitike arteriale dhe venoze dhe se disa nga terapitë antivirale në shqyrtim mund të ndërveprojnë me shumë barna antitrombolitike të zakonshme. "Me fjalë të tjera, Covid-19 duket se është një sëmundje protrombolitike, por ajo që ne nuk dimë akoma është shkalla në të cilën ajo e favorizon trombozën dhe si ta menaxhojmë atë", thotë Behnood Bikdeli (Universiteti Columbia, në Nju Jork), i cili koordinoi një rishikim ndërkombëtar për të përmbledhur të dhënat e disponueshme, të botuara në "Journal of the American College of Cardiology". 

"Para se pandemia të godiste Nju Jorkun, shumë kolegë në mbarë botën raportuan ngjarje trombolitike venoze dhe arteriale te njerëzit e sëmurë me Covid. Sëmundja akute dihet se i prir njerëzit për stanjacion, inflamacion dhe disfunksion endotelial me mpiksje të gjakut, por ky ishte një reagim i ekzagjeruar, përtej manifestimeve të zakonshme të një sëmundjeje akute", thonë ekspertët, të cilët në dokumentin e tyre përmbledhin atë që është e njohur për parandalimin e tromboembolizmit venoz (VTE) te pacientët me Covid-19 gjatë shtrimit në spital dhe kthimit në shtëpi, si dhe menaxhimin ideal të pacientëve pozitivë me Covid-19, të diagnostikuar me VTE. "Sa i përket heparinës me peshë të ulët molekulare, është e preferueshme heparina e pafraksionuar sepse mund të administrohet në mënyrë subkutane dhe nuk kërkon monitorim të shpeshtë për të siguruar efektivitetin e saj", vënë në dukje autorët, duke krijuar gjithashtu një listë të ndërveprimeve të mundshme midis barnave antivirale që aktualisht janë në përdorim dhe antikoagulantëve oralë, përfshirë warfarinën, inhibitorin direkt të trombinës dabigatran dhe inhibitorët e faktorit Xa, apixaban, rivaroxaban, edoxaban dhe betrixaban.

"Në shtëpi, pas daljes nga spitali, do të ishte e preferueshme të përdoret një antikoagulant direkt oral ose heparinë me peshë të ulët molekulare", thotë Bikdeli. Në fund, rishikimi propozon fusha të ndryshme për hulumtime në të ardhmen te pacientët me Covid. "Në ambientin spitalor apo ambulator, përfshirë rastet e koagulimit të përhapur intravaskular, mbi dhjetë fusha kërkimore kërkojnë hetime të mëtejshme", përfundojnë ekspertët.


JACC 2020. Doi: J Am Coll Cardiol. 2020. Doi: 10.1016/j.jacc.2020.04.031
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32311448


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC