Shëndetësi

pri302020

Coronavirusi. Mendimi i shkencëtarëve dhe skenari shqetësues i fazës 2

Nëse ekonomia botërore kërkon një kthim në punë, bota e shkencës kërkon që faza e dytë e epidemisë të përballohet në mënyrë të sigurt dhe me një plan të saktë sepse në sfond disa skenarë tregojnë rrezikun që në botë mund të preken një miliardë njerëz.
Alarmin e jep situata në Gjermani, ku Instituti "Robert Koch" ka raportuar një indeks infektimi që prek vlerën 1, me luhatje që e sjellin gjithsesi në 0.9. Skenari italian i zhvilluar nga Fondacioni Hume dhe bazuar në të dhënat e Mbrojtjes Civile nuk është më inkurajues. Nga ai del se të dhënat për vdekjet dhe infeksionet janë ende "jo siguruese" dhe për rihapjen e sigurt, "një rregull i mirë mund të ishte pritja që këta tregues, veçanërisht ai i vdekjeve, të zbresin drejt zeros".
Italia është në një situatë të veçantë, me rajone me më pak se dhjetë raste në ditë, të tilla si Umbria, Bazilikata, Molise, Kalabria, Sardenja dhe Pulia, ashtu si dhe me të tjera që ende kanë qindra raste, siç janë Lombardia, Veneto, Emilia Romanja dhe Piemonte. Lacio është rajoni i vetëm ku vazhdojnë të rriten shërimet. "Rihapja duhet t'i marrë parasysh këto dallime", tha për ANSA-n fizikani Giorgio Sestili, themelues dhe kurator i faqes në Facebook "Coronavirus-Të dhëna dhe analiza shkencore".
Instituti i Lartë i Shëndetësisë dhe Komiteti Shkencor-Teknik, në një raport të dorëzuar në qeveri, paralajmërojnë për rreziqet dhe përshkruajnë skenarë të ndryshëm të mundshëm për fazën 2. Testim për 14 ditë i masave të rihapjes së pjesshme që do të fillojnë nga 4 maji për disa sektorë të punës, monitorimi i ndikimit në trendin e infektimeve, duke marrë parasysh që rihapja totale do të çonte në një kolaps të shpejtë të kujdesit intensiv me rreth 151 mijë shtrime në spital, që në qershor, shpjegojnë ekspertët.
Në rastin më të keq të këtyre skenarëve, pritet që përballë një rishikimi pothuajse të përgjithësuar të aktiviteteve, përfshirë shkollat, indeksi i infeksionit R0 do të kthehej në mbi 2 dhe kujdesi intensiv do të arrinte ngopjen brenda pak më shumë se një muaji, më 8 qershor. Numri i hospitalizimeve në reanimacione do të bëhej i paqëndrueshëm. Prandaj, rekomandimi i shkencëtarëve është përvetësimi i një "qasjeje me hapa progresivë", duke u përqendruar gjithashtu në sjelljet individuale: "Përdorimi i masave paraprake, forcimi i aktiviteteve të ndjekjes së kontaktit dhe rritja e mëtejshme e vetëdijes për rrezikun epidemik në popullatë, thonë ekspertët, mund të zvogëlojnë mjaftueshëm rreziqet e transmetimit të coronavirusit.

Në Gjermani, si në pjesën tjetër të Evropës dhe botës, situata është shumë ndryshe nga ajo e vërejtur që nga fillimi i epidemisë, kur shkalla e rritjes eksponenciale ishte 35%, me një dyfishim të rasteve çdo 2.5 ditë; me masat e kontrollit shkoi në 22% dhe më pas në rreth 10%. "Tani të gjitha vendet kanë një normë rritjeje prej rreth 2%", tha Sestili. Në Evropë, Britania gjithashtu po rritet me shpejtësi, me një normë rritjeje prej 4%, ndërsa Suedia është një vend që, në vend të mbylljes, ka preferuar t'i ndërgjegjësojë qytetarët dhe shkalla e rritjes së saj prej 5% ende bazohet në shifra shumë të ulëta. Shtetet e Bashkuara, ku shkalla e rritjes është 2.5%, është në kulmin e pikut të infeksioneve dhe vdekjeve, me një rrafshim të kurbës shumë të ngjashëm me atë të vërejtur në Itali javët e fundit.
Ekspertët bien dakord se duhet të presim shpërthime të reja dhe se me siguri, pa një vaksinë, nuk do të ishim të gatshëm për të rifilluar. Këtë e ka konfirmuar edhe imunologu Anthony Fauci, drejtor i Institutit për Studimin e Sëmundjeve Infektive (NIAID) i cili është pjesë e Institutit Kombëtar Amerikan të Shëndetësisë (NIH).


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC