Shëndetësi

sht102018

Frenuesit ACE mund të zbutin problemet me funksionin konjitiv për shkak të lupusit

Sipas rezultateve të një kërkimi të publikuar në "Journal of Experimental Medicine", aktivizimi i mikroglias cerebrale ndihmon në humbjen e kujtesës dhe në shqetësime të tjera konjitive te pacientët me lupus eritematoz sistemik (LES). Kërkuesit e Institutit Feinstein për Kërkime Mjekësore në Nju Jork, kanë zbuluar në fakt se frenuesit e ACE-s, që kanë një ndikim të njohur bllokues kundrejt mikroglias, mund të ndërpresin procesin e dëmit konjitiv te minjtë dhe do të ishin kështu në gjendje të ruanin kujtesën te pacientët me lupus.
"Pacientët me LES mund të vuajnë nga një shumëllojshmëri simptomash, por plot 90% e tyre zhvillojnë lupusin neuropsikiatrik, i cili shpesh, karakterizohet nga dëmtime konjitive, siç është humbja e kujtesës ose konfuzioni", shpjegon Betty Diamond, koordinatore e studimit.

"Jemi nisur nga kërkime të mëparshme, që tregonin se pacientët e prekur nga lupusi, me probleme të humbjes së kujtesës, prodhojnë shpesh antitrupa të quajtur DNRAb, që rinjohin si ADN-në, ashtu edhe një proteinë cerebrale kritike, të quajtur receptor NMDA (NMDAR)". Antitrupat nuk janë në përgjithësi në gjendje të hyjnë në tru, por mendohet se pas një dëmtimi apo infeksioni, DNRAb  arrijnë përkohësisht të qasen dhe të godasin neuronet që shprehin NMDAR.

Këto neurone të synuara vdesin ose humbasin sinapset që i lidhin ato me qelizat nervore fqinje, duke shkaktuar probleme njohëse, të njohura tashmë. Për të vlerësuar rolin e mikroglias, kërkuesit analizuan minj që prodhuan DNRAb që mund të depërtonte në tru dhe të shkaktonte humbje të kujtesës. Duke vepruar kështu, ata zbuluan se mikroglia është aktivizuar kur DNRAb-ja hyn në tru dhe se një proteinë e quajtur C1q, e tërheq mikroglian drejt sinapseve të neuroneve të synuara nga këta antitrupa. Eliminimi i proteinës C1q ose shterimi i qelizave të njëjta mikrogliale nuk i kanë lejuar neuronet të humbasin sinapset e tyre pas ekspozimit ndaj DNRAb-së.
Studiuesit pastaj panë se trajtimi me captopril, një frenues i ACE-s, i mbronte neuronet nga DNRAb-i dhe ruante kujtesën e minjve që prodhuan këta antitrupa.

"Studimi ynë sugjeron se frenuesit ACE janë një klasë terapish premtuese që mund të përdoren në studime klinike për të zbutur mosfunksionimin njohës të lidhur me lupusin neuropsikiatrik", përfundojnë autorët.

 

J Exp Med 2018. Doi: 10.1084/jem.20180776
http://jem.rupress.org/content/early/2018/09/04/jem.20180776


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC