Shëndetësi

mar162015

OBSH: Shqiptarët, jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme se britanikët e varfër 

tags: OBSH
Organizata Botërore e Shëndetësisë në një analizë të fundit të saj konsideron si tregues domethënës për një jetë të shëndetshme, vendin dhe kushtet ku vjen në jetë një fëmijë. Në analizën në fjalë thuhet se një bebe e lindur sot në zonat më të varfra të Anglisë mund të ketë një pritshmëri më të ulët për jetën jo vetëm se bebet e lindura në Shqipëri, por edhe se ato të lindur në disa shtete të Afrikës së Veriut.

Një përfundim i tillë bazohet në parametrat e jetëgjatësisë dhe vdekshmërisë aktuale, ku një bebe mashkull që jeton në një zonë të varfër të Anglisë ka një jetëgjatësi mesatare prej 74.1 vitesh, nga të cilat vetëm 52.2 në shëndet të mirë. Ndërsa një bebe e lindur në Shqipëri me të njëjtat karakteristika parashikohet të ketë 64 vite jetë të shëndetshme. E njëjta gjë ndodh edhe me bebet e seksit femër. Ato të lindura në lagjet e varfra të shtetit anglez do të kenë mesatarisht 52.4 vite jetë të shëndetshme në krahasim me bebet e lindura në të njëjtën periudhë në Shqipëri të cilat parashikohet të jetojnë 66 vite jetë të shëndetshme.

Ndonëse Anglia ka një tregues të përgjithshëm të nivelit të jetesës më të lartë se Shqipëria studimi i fundit nga Zyra Kombëtare e Statistikave në Angli tregon se ka një pabarazi drastike midis qytetarëve anglezë që jetojnë në zonat e varfra dhe atyre që jetojnë në zonat e pasura.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC