farmakovigjilenca

tet152018

EMA: Të kufizohet përdorimi i dy klasave të antibiotikëve. Janë të rrezikshëm për shëndetin

Komisioni për vlerësimin e rreziqeve për farmakovigjilencën (PRAC) i Agjencisë Evropiane të Barnave (EMA) ka rekomanduar kufizimin e përdorimit të antibiotikëve fluoroquinolone dhe quinolone (të përdorur nga...
transparent

nën162018

Farmakovigjilenca. EMA publikon guidën e re të barnave për fëmijët

Agjencia Europiane e Barnave ka botuar udhëzimet e reja mbi farmakovigjilencën për barnat e përdorura te fëmijët, në të cilën shpjegohet edhe se si duhen përdorur më mirë mjetet dhe proceset ekzistuese për të zgjidhur nevojat...
transparent

jan112019

Agjencia e Barnave: Mjekët të kufizojnë përdorimin e antibiotikëve të klasave kinolone dhe flourkinolone

Farmakovigjilenca i ka kërkuar Agjencisë së Barnave të publikojë menjëherë dhe të informojë mjekët mbi konkluzionet e EMA-s për kufizimin, deri edhe pezullimin...
transparent

pri162019

Farmakovigjilenca. AIFA: Ja, antibiotikët që do të hiqen nga tregu!

Agjencia Italiane e Barnave (AIFA) ka tërhequr vëmendjen mbi disa antibiotikë të përdorimit të zakonshëm, për shkak të rrezikut të efekteve anësore "invaliduese, afatgjata dhe potencialisht të përhershme”, serioze. Bëhet fjalë për...
transparent

maj102019

Reaksionet e kundërta nga barnat. Burrat ndryshojnë nga gratë

Reaksionet e kundërta nga barnat, në veçanti nga hormonet tiroide dhe barnat kundër depresionit, janë të ndryshme midis burrave dhe grave. Kështu thuhet në një studim...
transparent

gus132019

KLSH: Ligji i barnave i miratuar prej 5 vjetësh, ende pa akte nënligjore. Dëmi ekonomik: 11,798,547 lekë

Pas një auditi të bërë nga Kontrolli i Lartë i Shtetit në lidhje më zbatimin e ligjit të barnave, importimin, cilësinë dhe sigurinë e tyre, ligji i ri nuk i ka dhënë efektet e pritshme...
transparent

dhj192019

Farmakovigjilenca. Raporti i EMA-s: Sistemi është solid dhe efikas

Sistemi i mbikëqyrjes së sigurisë së barnave në Evropë është “solid dhe efikas”. Ky është rezultati që ka dalë nga një përmbledhje katërvjeçare e aktiviteteve farmakovigjilente në BE, të kryera nga EMA, duke u hedhur një vështrim...
transparent

jan272020

Farmakovigjilenca. FDA-ja njofton se lorcaserina mund të jetë e rrezikshme

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave ka njoftuar siguri të dobët të lorcaserinës, një antagonist të receptorit të serotoninës 2C, që tregtohet si Belviq dhe Belviq XR, medikament i përdorur për menaxhimin e...
transparent

pri162020

Cyproterone. EMA: Rrezik i ulët për meningeomë, por duhet treguar kujdes në përdorim

Fillimi i meningeomës është raportuar fillimisht se ka lidhje me përdorimin e CPA me doza ≥ 25 mg/die. Dihet gjithashtu se rreziku rritet me rritjen e dozave kumulative dhe pas ekspozimit të zgjatur. Për këtë arsye, në vitin...
transparent

sht282020

Farmakovigjilenca. EMA: 78 incidente në Evropë në këta 10 vjet

Në harkun e 10 viteve, në Bashkimin Evropian, ka pasur vetëm 78 “incidente” të lidhura me mungesën e sigurisë ose cilësisë së barnave, sipas një raporti të Agjencisë Evropiane të Barnave. Një numër i ulët ky, që pasqyron...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC