farmakologji

jan112018

Pacientët ankohen për mungesën e kanabisit: “Po na shtyni drejt krimit!”

“Perspektivat terapeutike të kanabisit janë pa dyshim interesante, por të dhënat që kemi deri më sot për to, nuk mjaftojnë. Kjo është arsyeja se pse për zhvillimin dhe vendosjen e rregullave në këtë treg të ri duhet të vendosë kërkimi shkencor e faktet klinike dhe jo kërkesa e pacientëve që
transparent

shk162018

Farmakovigjilenca. EMA forcon masat për disa barna. Tërhiqet nga tregu flupirtine

Në mbledhjen e zhvilluar ditët e fundit, Komiteti i Vlerësimit të Risqeve për Farmakovigjilencën (PRAC) në Agjencinë Europiane të Barnave (EMA), ka bërë një sërë rekomandimesh për disa barna, që përdoren më së shumti nga gratë. Mbi të gjitha...
transparent

qer62018

Bayer-i blen Monsanton dhe i fshin emrin. Lind gjiganti i ri në fushën e farërave dhe fertilizuesve

Përfundon me 7 qershor blerja nga ana e Bayer-it e kompanisë Monsanto, blerje kjo që do të zhdukë edhe emrin e kësaj të fundit. Ka qenë vetë kompania shumëkombëshe gjermane, ajo që ka bërë njoftimin. "Blerja e ...
transparent

qer222018

Si të përgatisni xhelin e nevojshëm për djegiet nga dielli

Diklofenaku mund të jetë një alternativë ndaj sulfadiazinës së argjendit, molekulë reference për trajtimin e djegieve dhe parandalimin e trajtimin e infeksioneve në djegiet e shkallës së dytë dhe të tretë, në ulceracionet, në lëndimet e...
transparent

kor112018

Ndërmarrjet farmaceutike korruptojnë më shumë se gjysmën e konsulentëve të FDA-së

Më shumë se gjysma e konsulentëve të pavarur, që kanë për detyrë të rishikojnë dhe të vlerësojnë barnat për Administratën Amerikane të Barnave dhe Ushqimit (FDA), marrin financime nga ndërmarrjet, barnat e të cilave...
transparent

kor132018

Shtohet përdorimi i "drogave të zgjuara". Studiuesit thonë se kanë efekt të kundërt

Janë amfetamina dhe të ngjashmet me të, ato që përdoren gjithnjë e më shpesh dhe i quajnë edhe “droga të zgjuara” apo barna që merren me shpresën për të përmirësuar performancën konjitive, të mësuarin e...
transparent

sht72018

Fasciti nekrotizues. FDA-ja sinjalizon se rrezikun e shtojnë frenuesit e SGLT2

Pas zbulimit të disa rasteve me fascit nekrotizues të perineut që janë verifikuar te pacientët që po trajtohen me frenues të transportuesit sodë-glukozë të tipit 2 (SGLT2), FDA-ja lajmëron të bëhet kujdes. Do të shtohet gjithashtu një...
transparent

sht192018

Eriona Gjinukaj, emërohet Shefe Operacionale në ndërmarrjen biofarmaceutike Dompé

Eriona Gjinukaj ka marrë rolin e Shefes Operacionale në ndërmarrjen biofarmaceutike Dompé. Tridhjetë e tetë-vjeçarja me origjinë shqiptare, nënë e dy fëmijëve, pas diplomimit në Ekonomi Biznes pranë universitetit...
transparent

dhj102018

Hidroklortiazidi. Ministria italiane e Shëndetësisë jep alarmin: Rrezik për karcinomë

Pacientët që marrin HCTZ, më vete apo të shoqëruar me barna të tjera, duhet të informohen për rrezikun e tumoreve të lëkurës jo melanomë dhe duhet të njoftohen që të kontrollojnë rregullisht lëkurën e tyre për të identifikuar...
transparent

pri72020

Covid-19. Amgeni fillon studimin për zhvillimin e antitrupave monoklonalë specifikë

Nga shqyrtimi i antitrupave të pranishëm në plazmën e qindra pacientëve të shëruar nga infeksioni Covid-19, do të jetë e mundur të zgjidhen ata “super" të fuqishëm, të aftë...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC