bimë

dhj282017

Xhinxheri, jo gjithmonë i dobishëm... Kur duhet dhe kur nuk duhet përdorur

Xhinxheri (apo xhenxhefili), emri shkencor i të cilit është Zingiber officinale Roscoe, është një bimë që vjen nga Lindja e Largët, por që është shpërndarë në Europë, që nga epoka helenistike. Sot, shumë e vlerësuar për të aromati...
transparent

kor52018

Ja, si na vijnë në ndihmë bimët, në rastet e djegieve nga dielli

Eritemat janë djegie të shkallës së parë që ndodhin pas ekspozimit të zgjatur në rrezet e diellit dhe në rrezet UV, pa mbrojtjen e duhur. Si rregull, simptomat mund të shfaqen edhe disa orë pas ekspozimit dhe ato...
transparent

mar12019

Trumza. Testohen efektet terapeutike të ekstrakteve dhe të vajit esencial

Trumza (Satureja spp) është një bimë që i përket familjes labiateae, që përdoret shumë në kuzhinë qoftë si erëz, qoftë për të prodhuar pije. Edhe vetitë e saj terapeutike mund të lidhen në njëfarë mënyre me botën gastronomike...
transparent

mar42019

5-HT dhe përgatitja kimike për zhgënjimet dashurore

Një artikull interesant nga Geroldi dhe Emanuele na jep mundësi që ta rendisim 5-HT ndërmjet kurave të mundshme për periudhat psikologjikisht të vështira, veçanërisht gjatë atyre të zhgënjimeve dashurore. 5-HTP është një...
transparent

mar182019

Salvia officinalis, gjethet e çmuara për gjinekologjinë

Që nga etimologjia e emrit, kuptohet se sa i rëndësishëm mund të jetë roli i Salvia officinalis në mjekësinë popullore. Emri vjen nga latinishtja: “salvus”, që do të thotë të shpëtosh, e sigurt, e shëndetshme. Nga gjethet e saj, merret...
transparent

gus302019

Dieta e shëndetshme bimore dhe sidomos bishtajoret, ruajnë shëndetin e veshkave

Sipas një studimi të botuar në “Clinical Journal of the American Society of Nephrology”, ndjekja e një diete të pasur me fruta, perime, drithëra dhe arra mund të ulë rrezikun e zhvillimit të nefropative kronike dhe të...
transparent

kor192021

Lodhja e lidhur me stresin. Rhodiola rosea, një trajtim i vlefshëm. Këshilla e farmacistit

Jo rrallëherë ndodh që dikush të futet në farmaci dhe të kërkojë medikament për lodhjen e shkaktuar nga stresi, veçanërisht në këtë periudhë të zgjatur të krizës pandemike Covid-19. Nëse stresi zgjat prej një kohe të shkurtër...
transparent

nën232021

Fitoterapia kineze përballë mjekësisë perëndimore. Efikasiteti dhe siguria në trajtimin e hiperuricemisë

Sipas traditës fitoterapeutike kineze, disa mjekime mund të përdoren edhe për trajtimin e hiperuricemisë dhe qëllimi i këtij punimi ishte të verifikonte në mënyrë sistematike...
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC