epileptik

gus52015

Antiepileptikët në shtatzëni: në doza të ulëta përfitimet tejkalojnë risqet

Meqë s’është vërejtur asnjë lidhje mes përdorimit të anti-epileptikëve në shtatzëni dhe aborteve spontane, shpjegimi i rritjes së lehtë të riskut për abort spontan mund të qëndrojë te faktorë të tjerë të ngatërruar. Në këtë përfundim ka arritur një studim i gjerë koort danez
transparent

mar302016

Pas EMA-s edhe FDA aprovon anti-epileptikun brivaracetam

Administrata e Barnave dhe Ushqimit (FDA) në Shtetet e Bashkuara ka aprovuar brivaracetam si terapi shtesë e barnave të tjera për krizën epileptike parciale te pacientët mbi 16 vjeç. “Krizat epileptike mund të shkaktojnë një varietet simptomash, si spazma muskulore por edhe mendime e sjellje anorma
transparent

mar162018

Kërkuesit e pranojnë: kanabidioli redukton dhe zhduk krizat epileptike te pacientët pediatrikë

Disa kërkime të mëparshme kanë sugjeruar se përbërjet e pranishme në natyrë, siç janë kanabisi dhe kanabinoidet, mund të zbutin konvulsionet. Një nga këto kanabinoide, kanabidioli CBD, ndryshe nga tetrahidrokanabinoli, nuk shkakton ndjesinë e...
transparent

nën232018

Sëmundja e gjumit. CHMP-ja jep mendim pozitiv për barin me tableta

Është miratuar bari i parë në formë tabletash për tripanosomiazën afrikane, e njohur edhe si sëmundja e gjumit. Komiteti i Barnave për Përdorim Njerëzor (CHMP) i EMA-s dha mendim pozitiv për fexinidazolin...
transparent

qer112019

Epilepsia. Aprovohet i pari spraj nazal, për trajtimin e shpëtimit në krizat e përqendruara

Spraji nazal midazolam është miratuar për trajtimin akut të episodeve të përhershme dhe stereotipe të aktivitetit të shpeshtë konvulsiv (kriza të përqendruara dhe akute, përsëritëse), të ndryshme nga modelet e zakonshme të...
transparent

kor242019

Barnat që duhen evituar kur jemi në timon. FDA-ja përcakton rreziqet

Disa barna, të tilla si opioidet ose barnat kundër depresionit, mund ta bëjnë më të pasigurt, aftësinë për t’i dhënë makinës, autobusit, trenit, aeroplanit ose anijes. Në veçanti, mund të jetë e rrezikshme t’i jepni makinës nëse merrni...
transparent

kor12020

Alzheimeri. Antiepileptikët lidhen me një shtim të rrezikut për vdekje

Përdorimi i barnave antiepileptike është i lidhur me një rrezik më të lartë për vdekje mes njerëzve me sëmundjen e Alzheimerit, sipas një studimi të ri të botuar në “Neurology”. “Lidhja mes barnave antiepileptike dhe vdekshmërisë...
transparent

jan202023

Dieta ketogjenike redukton konvulsionet te epileptikët rezistentë ndaj barnave

Kombinimi i barnave antiepileptike me një dietë me pak karbohidrate mund të përgjysmojë konvulsionet te pacientët me epilepsi rezistentë ndaj barnave. Në këtë përfundim...
transparent

maj172023

Epilepsia. Mbështetja e farmacistit përmirëson aderimin dhe ul hospitalizimet

Prevalenca e epilepsisë rritet me moshën, me normë konstante pas moshës 50 vjeçare dhe arrin kulmin te njerëzit mbi 75 vjeç. Konvulsionet shoqërohen me çrregullime...
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC