Viruse

nën262014

Lentet e kontaktit: udhëzimet për përdorim

Çdo vit në Shtetet e Bashkuara infeksionet në sy, të shkaktuara nga përdorimi jokorrekt i lenteve të kontaktit prekin miliona njerëz. Në një artikull të realizuar nga ekspertët amerikanë të qendrës ‘’Centers for disease control and prevention’’ (CDC) analizuan...
transparent

jan62015

Spoti i AIFA-s mbi përdorimin e antibiotikëve

Protagonist është një bakter që kërkon të anashkalojë "rregullat e klubit të virtuozëve’’ të cilët i përdorin antibiotikët në mënyrën e duhur, por "asgjësohet" nga sjelljet e përshkruara në fjalët kyçe "i domosdoshëm", "doza dhe kohëzgjatja" "jo viruseve, gripit dhe ftohjes"
transparent

kor302015

Virusi HIV vonohet te vajza sieropozitive. Ekspertët: Mos dilni në përfundime të nxituara

Një vajzë e lindur sieropozitive në vitin 1996, e cila kishte ndërprerë trajtimet antiretrovirale më shumë se 12 vjet më parë, ka shfaqur një regres të virusit HIV. Lajmi u bë i ditur disa ditë më parë nga mjekët parisienë të institutit "Pasteur"...
transparent

sht212015

Vaksina anti-grip do të jetë më efikase krahasuar me vitin e kaluar

Vaksina anti-grip për sezonin 2015/2016 do të jetë më e përshtatshme krahasuar me atë të vitit të kaluar për të luftuar shtamin (AH3N2) që sipas të dhënave më të fundit nga vëzhgimet epidemiologjike është ende në qarkullim. Tom Frieden, drejtor i Qendrave për Kontrolloin dhe Parandalimin e sëmundjev
transparent

mar92016

Virusi Zika: një studim konfirmon transmetimin e mundshëm seksual

Një studim i Departamentit të Sëmundjeve Infektive (MIPI) në Institutin e Lartë të Shëndetësisë (ISS) në Itali konfirmon mundësinë e transmetimit seksual të virusit Zika. Studimi i publikuar së fundi në revistën dedikuar epidemiologjisë "Eurosurveillance", nuk ka të bëjë me epideminë aktuale në Amer
transparent

jan102017

Antiviralët në reduktimin e herpesit gjenital të shpeshtë, ja cili është më efektivi

Në një studim të publikuar në revistën “Jama”, Anna Wald dhe kolegët e saj nga Univeristeti i Uashingtonit dhe Qendra kërkimore për kancerin “Hutchinson”, kanë ballafaquar antiviralët pritelivir dhe valaciclovir sa i takon reduktimit të shkallës së lezioneve nga Herpes simplex (Hsv) në gjenitale në
transparent

jan232018

Autorizohet bari profilaktik për pacientët e infektuar nga citomegalovirusi

Komisioni Europian ka autorizuar tregtimin e letermovir-it, në formulimin me tableta për administrim oral dhe si koncentrat i tretshëm, për administrimin intravenoz, një herë në ditë. Bari rekomandohet si një mjet...
transparent

gus72018

Efekti mbrojtës i vaksinave kundër shytave, bie me kalimin e kohës. Çfarë sugjerojnë strategjitë e reja të vaksinimit?

Që nga prezantimi i vaksinës kundër parotitit në SHBA në vitin 1967, rastet e sëmundjes janë pakësuar në masën 99%. Megjithatë, janë vënë re shpërthime nga fundi i viteve ’80 dhe fillimi i viteve ’90 mes adoleshentëve dhe nga viti...
transparent

sht112018

Dekongjestantët nazalë. Ekspertët sqarojnë gabimet që bëhen me hundën

Dekongjestantët e administruar njëkohësisht në të dyja anët e hundës, minojnë ciklin fiziologjik të hundës dhe shkaktojnë brenda pak javësh rinitin mjekësor, të karakterizuar nga mbyllja e njëkohshme e të dyja kaviteteve...
transparent

tet32018

HIV-i dhe brezi i ri i antitrupave. Gati, për qasjen novatore ndaj virusit.

Rezultatet e këtij studimi klinik nxjerrin në pah potencialin e kombinimeve të antitrupave për ta mbajtur HIV-in nën një kontroll afatgjatë. Për shkak të zhvillimit të shpejtë të rezistencës virale ndaj agjentëve individualë, barnat anti...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC