DOZIMI

gus22014

Kur forma (farmaceutike) ka rëndësi aq sa substanca

Në një artikull të botuar, revista franceze Prescrire ka analizuar sinjalet dhe rreziqet, ndonjëherë të rënda, për shkak të vështirësive në përdorimin e duhur të dozave të barnave.
transparent

gus192014

Gabime në mjekimet e fëmijëve, ekspertët: roli i rëndësishëm i farmacistit

Ka ende shumë punë për të bërë në reduktimin e marzhit të gabimit në administrimin e barnave tek fëmijët që verifikohet mes 5% dhe 27% dhe që është përgjegjës për rreth 7.000 vdekje në vit vetëm në SHBA dhe ku farmacistët mund të japin një kontribut të rëndësishëm.
transparent

sht62014

Farmakovigjilenca tek të moshuarit sipas FDA

Përveç rasteve të veçanta dhe me fat, pas moshës 60-vjeç dita është e pasur me orare për marrjen e barnave, një nga shtyllat ku mbështetet jetëgjatësia në kohët moderne.
transparent

sht102014

Përmbushja e terapisë: shumë gabime në marrjen e barnave pas daljes nga spitali

Vetëm 40% e pacientëve të shtruar në spital për insufiçencë kardiake diastolike (DHF) ose sindromë koronare akute (ACS), pas daljes nga spitali janë në gjëndje të njohin siç duhet barnat e përshkruara dhe të marrin dozën e duhur me frekuencën e duhur.
transparent

tet222014

Gabimet në dozime: ngritja e rrjeteve pediatër-familje-farmacist

Një gabim në çdo tetë minuta gjatë dhënies e barnave fëmijëve: kjo është ajo që ndodh në Shtetet e Bashkuara, sipas një studimi të ‘’Nationwide Children's Hospital di Columbus’’ në Ohajo, i publikuar nga revista ‘’Pediatrics’’,
transparent

kor52016

Abuzimi me loperamidin, alarm për probleme kardiake të rënda

"Përdorimi i loperamidit në mënyrë të papërshtatshme dhe mbi sasinë e nevojshme lidhet me probleme kardiake të rënda me potencial vdekjeprurës", thuhet në një komunikatë të Administratës amerikane të Barnave dhe Ushqimit (FDA) të lëshuar së fundi.
transparent

shk12018

Po abuzohet me loperamidin. FDA-ja urdhëron paketime monodozë

Vendimi vjen pasi enti vazhdon të marrë një sërë sinjalizimesh në lidhje me probleme të rënda kardiake dhe vdekje, të shkaktuara nga një dozë shumë më e lartë sesa dozat e rekomanduara. Eventet bien në sy kryesisht, në subjektet që...
transparent

shk132018

Kush e tepron me përdorimin e NSAID-ëve dhe çfarë duhet bërë?

Numri i njerëzve që përdorin barna antiinflamatore josteroide (NSAID) dhe që e tejkalojnë dozën e rekomanduar ditore nuk është i papërfillshëm. Studiuesit kanë zbuluar se 15% e përdoruesve të ibuprofenit ose të NSAID-ëve të tjerë e tejkalojnë dozën maksimale të rekomanduar, që pas...
transparent

sht172018

Gripi. Antivirali i ri është efikas edhe me një dozë të vetme

Sipas dy studimeve të zhvilluara nga i njëjti grup pune dhe të publikuara në “New England Journal of Medicine”, bari i ri oral eksperimental baloxavir marboxil është në gjendje të lehtësojë simptomat e gripit dhe të reduktojë ngarkesën...
transparent

tet12018

Fremanezumabi, efikas në reduktimin e episodeve mujore të migrenës

Te pacientët me migrenë episodike, fremanezumabi lidhet me një reduktim të numrit mesatar të episodeve mujore të çrregullimit, sipas një studimi të publikuar në “Journal of the American Medical Association”. Për të kuptuar më shumë...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC