Mirëqenie

kor212022

Përfitimet nga aktiviteti fizik dhe mënyra se si zhvillohet ai

Sipas një studimi të botuar në JAMA Internal Medicine, njerëzit që angazhohen në aktivitet fizik të moderuar ose të fuqishëm vetëm gjatë fundjavave dhe ata që janë rregullisht aktivë gjatë disa ditëve kanë shkallë më të ulët të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet dhe nga shkaqe specifike, krahasuar me individët joaktivë. "Është e paqartë nëse sasia e rekomanduar javore e aktivitetit fizik të moderuar deri të fuqishëm (MVPA) ka të njëjtat përfitime në lidhje me rrezikun e vdekshmërisë, si kur seancat e aktivitetit shpërndahen gjatë javës, si kur janë të përqendruara në më pak ditë", shpjegon autori kryesor i studimit Mauricio dos Santos (Universidade Federal de São Paulo, Brazil).

Hulumtuesit më pas shqyrtuan lidhjen midis modeleve të ndryshme të aktivitetit fizik në kohën e lirë dhe vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet dhe nga ato specifike. Studimi përfshiu 350,978 të rritur të cilët vetëraportuan mënyrën se si ushtroheshin në Anketën Kombëtare të Shëndetit në SHBA në periudhën 1997-2013, të dhënat e së cilës më pas u lidhën me ato të Indeksit Kombëtar të Vdekjeve. Pjesëmarrësit u grupuan sipas nivelit të aktivitetit në dy grupe, ose fizikisht joaktivë (më pak se 150 minuta në javë MVPA), ose fizikisht aktivë (150 min/javë aktivitet i moderuar ose 75 min/javë aktivitet i fuqishëm). Grupi aktiv u nda më tej sipas modelit të aktivitetit vetëm në fundjavë (1-2 seanca/javë), ose të rregullt (3 seanca/javë), dhe më pas, sipas shpeshtësisë, kohëzgjatjes/sesionit dhe intensitetit të aktivitetit. U dokumentuan 21,898 vdekje, nga të cilat 4,130 nga shkaqe kardiovaskulare dhe 6,034 nga kanceri. Krahasuar me pjesëmarrësit fizikisht joaktivë, raporti i rrezikut (HR) për vdekshmërinë nga të gjitha shkaqet ishte 0.92 për ata që bënin aktivitete në fundjavë dhe 0.85 për pjesëmarrësit rregullisht aktivë; të dhënat në lidhje me vdekshmërinë me shkaqe specifike ishin të ngjashme.

Duke pasur parasysh të njëjtën sasi të MVPA-së totale, pjesëmarrësit që kryenin aktivitet fizik gjatë fundjavave kishin norma vdekjesh nga të gjitha shkaqet dhe shkaqet specifike të ngjashme me pjesëmarrësit rregullisht aktivë. "Njerëzit që angazhohen për aktivitet fizik në nivelet e rekomanduara mund të përjetojnë të njëjtin përfitim nëse seancat kryhen rregullisht gjatë javës ose nëse ato janë të përqendruara në më pak ditë", përfundojnë autorët.

 

JAMA Internal Medicine 2022. Doi: 10.1001/jamainternmed.2022.2488
http://doi.org/10.1001/jamainternmed.2022.2488


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC