Mirëqenie

kor292021

Çrregullimet nga inflamacionet: muskulare, artikulare dhe flluska. Barnat vetëmjekuese që nevojiten gjatë verës

Në tre muajt e fundit, 2 nga 3 italianë deklarojnë se kanë vuajtur nga të paktën një çrregullim inflamator, veçanërisht muskular dhe artikular (41.2%) ose oral, të tillë si gingiviti dhe flluskat (18%) dhe 41.8% e menaxhojnë shumicën e çrregullimeve inflamatore falë këshillës së farmacistit. Kjo është panorama e krijuar nga një kërkim i Human Highway, prezantuar me rastin e një konference për shtyp nga Assosalute, shoqata kombëtare italiane për barnat vetëmjekuese.

 

Inflamacionet më të përhapura dhe efekti i verës

Sipas hulumtimit, çrregullimet më të zakonshme janë inflamacioni muskular dhe artikular, veçanërisht te njerëzit mbi 45 vjeç, të cilët deklarojnë se kanë vuajtur prej tij në tre muajt e fundit,  ndjekur nga inflamacioni oral (gingiviti dhe flluskat) që janë më të përhapura në grupet më të reja të popullsisë, veçanërisht mes tridhjetë vjeçarëve. Sipas atyre që i vuajnë, shkaqet kryesore mund të jenë zakonet e jetesës dhe sjellja e papërshtatshme. Në veçanti, në 58.3% të rasteve, inflamacionet lindin për shkak të lëvizjeve të pasakta dhe pozicioneve të gabuara fizike, ose janë pasojë e stilit të jetës dhe stresit, përkatësisht për 46.1% dhe 42.6% të popullatës së intervistuar. Vijojnë shkaqe të tilla si mosha, ushqyerja jo e duhur dhe mungesa e parandalimit e mbrojtjes. Ka edhe inflamacione tipike që lidhen me nxehtësinë e verës, siç kujton Carolina Carosio, farmaciste dhe presidente e Fenagifar-it: "Në verë, mund të shfaqen sëmundje të tilla si ngërçet dhe inflamacioni i muskujve, si rezultat i rënies së kripërave minerale për shkak të nxehtësisë, ose gjendjeve të rraskapitjes, të cilat nga ana e tyre mund të shoqërohen me shqetësime gastrike. Këto mund të lidhen edhe me ndryshimin e stinëve dhe gjendjet e stresit, të cilat u përkeqësuan për shkak të pandemisë. Për më tepër, ekspozimi jo i duhur në diell, siç ka ndodhur ndonjëherë për shkak të kufizimeve të vitit të kaluar, mund të sjellë një rënie të mbrojtjes imune dhe shfaqjen e çrregullimeve të lidhura me të, të tilla si ngërçe, inflamacione të muskujve dhe inflamacion i mishrave të dhëmbëve, për shembull, në formën e flluskave".

 

Barnat vetëmjekuese, aleate për korrigjimin e inflamacioneve

Barnat vetëmjekuese mund të jenë aleate të çmuara për të kuruar inflamacionet e zakonshme, të tilla si mavijosjet dhe ënjtjet, plagët dhe gërvishtjet, djegiet e vogla dhe të mëdha, ose për simptoma të përgjithshme të tilla si dhimbja e kyçeve, tensioni i muskujve, dhimbja e kokës, inflamacioni orofaringeal, ethet dhe mpirja. Përdorimi i barnave vetëmjekuese është trajtimi më i zakonshëm në rastet e çrregullimeve të këtij lloji për deri në 55% të të intervistuarve. 31.4% nuk bëjnë asgjë ndërsa presin që çrregullimi të kalojë, ndërsa 20.7% përdorin mjete shtëpiake. Për më tepër, mbi 41.8% e mostrës, veçanërisht gratë dhe individët në moshë të pjekur, thanë se ata e menaxhojnë shumicën e situatave që lidhen me shfaqjen e çrregullimeve inflamatore përmes këshillës së farmacistit, ndërsa 40.3%, përmes përvojës personale. Mjeku i përgjithshëm mbetet referenca për 38.4% të rasteve, të preferuara mbi të gjitha nga popullata mashkullore.

 

Çanta e vetëmjekimit kundër inflamacioneve gjatë verës

Sipas dr. Carosios, në çantën e vetëmjekimit kundër inflamacioneve të verës nuk duhet të mungojnë: "një krem dhe antiinflamatorë në formën e ngjitëses, akulli për inflamacionet traumatike, si dhe dezinfektues, garzë ose leukoplaste për rastet e prerjeve ose mavijosjeve. Për trajtimin e flluskave dhe inflamacioneve gingivale është mirë të disponohen barna me veprim rigjenerues të epidermës, të tilla si ato me bazë acidin hialuronik, ose produkte me bazë aloe për qetësim. Sa për djegien nga dielli, "kura më e mirë është parandalimi, i cili fillon me aplikimin e mbrojtjes së mirë, shmangien e ekspozimit në orët qendrore të ditës, mbulimin e kokës, veçanërisht për fëmijët dhe sigurimin e hidratimit të vazhdueshëm. Kur largoheni nga deti është thelbësore të shpëlani kokën dhe trupin me ujë të freskët pasi kripa e pranishme në ujë mund të favorizojë çarjen e lëkurës dhe është mirë të aplikohet përsëri kremi mbrojtës. Për më tepër, para se të ekspozoheni në diell, është e nevojshme të shmangni marrjen e barnave që shkaktojnë fotosensibilitet".


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC