Mirëqenie

maj132020

Onikomikoza. Shqetësimi është estetik. Kurimi, farmakologjik

Onikomikoza është shfaqja klinike e një infeksioni të shkaktuar nga dermatofite, maja dhe myk. Ajo ndjek një model kronik, prek një ose më shumë thonj të duarve ose këmbëve, por gjendet më shpesh te këta të fundit.

 

Paraqitja

Onikomikoza gjenerohet nga disa lloje kërpudhash të quajtura dermatofite, maja dhe myk. Infeksioni ndjek një model kronik dhe gjendet më shpesh në thonjtë e këmbëve. Infeksionet e kandidës mbizotërojnë në duar dhe janë pothuajse gjithmonë dytësore.
Modifikimet më të shpeshta të një thoi të parazituar nga një kërpudhë janë: shkëputja dhe/ose trashja e pllakës, njollat  kafe dhe/ose shiritat e verdha, të bardha ose bojëkafe, ndalim i rritjes,  deri në shkatërrim, në rastet më të rënda. Disa grupe të popullatës janë më të prirura ndaj kësaj onikopatie: diabetikët, marrësit e transplanteve që iu nënshtrohen terapive imunosupresive, subjektet HIV-pozitive. Ata që frekuentojnë ambiente të nxehta dhe të lagështa, palestra dhe pishina, janë gjithashtu në rrezik më të madh.

 

Simptomat

Forma më e shpeshtë, onikomikoza subunguale anësore dhe distale, shpesh është asimptomatike. Pacienti i drejtohet mjekut ose farmacistit më shumë për shqetësimin estetik sesa për një perceptim të vërtetë të problemit. Në rastin e onikolizës distale ose anësore, pllaka e thonjve është shkëputur nga shtrati ungual dhe ka një ngjyrë të verdheme ose bojëkafe. Në shumëllojshmërinë hiperkeratozike, laminat unguale janë trashur dhe shtrati ungual paraqet një akumulim të skuameve që ngrenë laminën unguale.

 

Trajtimi

Qasja terapeutike për format më pak serioze, por më të shpeshta është ajo aktuale. Dy principe aktive mund të kenë një arsyetim të fortë terapeutik: amorolfina dhe ciklopiroksolamina.
Amorolfina ka veprim fungistatik dhe fungicid. Doza përfshin 1-2 aplikime në javë për 6-12 muaj. Është një llak i patretshëm në ujë, prandaj mbetjet e tij duhet të hiqen me tretës të përshtatshëm përpara një aplikimi të ri. Ciklopiroksolamina ka veprim fungicid dhe doza përfshin një aplikim ditor për 6-12 muaj. Është llak i tretshëm në ujë.

 

Alessandra Margreth

Burimi:
"Inquadramento clinico e gestione dei disturbi minori in farmacia", Corrado Giua Marassi. Botimet Edra


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC