Fitoterapi

gus22022

Diabeti. Kombinimi i metforminës me Scutellaria baicalensis përmirëson parametrat

Një studim ka vlerësuar efikasitetin e administrimit të kombinuar të metforminës si një medikament sintetik dhe Scutellaria baicalensis (SB) si një medikament bimor për trajtimin e diabetit melit të tipit 2 (T2D). Krahas parametrave hematokimikë u vlerësua edhe modifikimi i florës mikrobiale intestinale.

Dihet se mikrobiota intestinale është e përfshirë në patofiziologjinë e sëmundjeve metabolike, duke përfshirë T2D dhe mund të jetë një nga objektivat e rëndësishëm terapeutikë për trajtimin e këtij çrregullimi metabolik; në këtë studim u vlerësua edhe efekti i metforminës dhe SB-së në përbërjen e mikrobiotës intestinale.

Pacientët me T2D u përzgjodhën në mënyrë rastësore në një nga dy grupet, në grupin e kontrollit dhe atë të trajtimit. Të gjitha subjektet u caktuan rastësisht në një nga dy grupet e sekuencës: 1) SB + metforminë në periudhën 1 te placebo + metforminë në periudhën 2; 2) placebo + metforminë në periudhën 1 deri në SB + metforminë në periudhën 2.

Subjektet morën 4 kapsula SB ose placebo sipas grupit të cilin i përkisnin, së bashku me 500 mg metforminë 3 herë në ditë në 30 minuta pas ngrënies për 8 javë të secilës periudhë trajtimi. Seanca fillestare e trajtimit ishte 8 javë dhe pas një periudhe "pastrimi" 4-javore secili grup kaloi në trajtimin e kundërt për 8 javë të tjera.

Ndikimi i SB-së dhe placebos në mikrobiotën intestinale u analizua nga sistemi MiSeq bazuar në gjenin 16S rRNA. Rezultatet treguan tolerancë më të ulët të glukozës në grupin e SB-së sesa në grupin e placebos. Në mënyrë të ngjashme, shprehja relative e TNF-α ARN u reduktua ndjeshëm pas trajtimit me SB. Trajtimi me SB preku mikrobiotën intestinale, në veçanti Lactobacillus dhe Akkermansia, të cilat treguan rritje të dukshme pas trajtimit; relevante është gjetja në disa subjekte e niveleve të rritura të enzimave të mëlçisë pas trajtimit me SB, duke pasur parasysh se përbërja e tyre e mikrobiotës në fazën bazale ishte e ndryshme nga subjektet, enzimat e mëlçisë së të cilëve nuk ishin prekur.

Ishte parashikuar gjithashtu që metabolizmi i përbërjes së selenit (indeksi i lidhur me diabetin melit të tipit 2) të rritej dhe degradimi i naftalinës të ulej pas trajtimit me SB. Si përfundim, SB me trajtimin me metforminë përmirësoi tolerancën ndaj glukozës dhe shprehjen e shënjuesve inflamatorë te pacientët e shtruar në spital me T2D. Për më tepër, taksone të konsiderueshme bakteriale u lidhën me shënjuesit klinikë, veçanërisht me glukozën në gjak gjatë testeve të ngarkimit me glukozë orale (OGTT). Për më tepër, të dhënat metagjenomike tregojnë se metabolizmi i përbërjeve të selenit është rritur pas trajtimit me SB. Këto rezultate sugjerojnë që SB-ja bashkë me trajtimin me metforminë mund të përmirësojë metabolizmin e glukozës duke modifikuar mikrobiotën intestinale te pacientët me T2D.

 

Am J Physiol Endocrinol Metab. 2020 Jan 1;318(1):E52-E61.

Vittorio Mascherini
Mjek, studiues
CERFIT, AOU Careggi, Firenze


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC