Fitoterapi

mar92022

Trajtimi i pagjumësisë me bimë medicinale. Ja, cilat janë më efektivet

Shumë nga substancat që përmbajnë bimët mjekësore po fitojnë rëndësi në problemet e gjumit. Ja, cilat janë ato...

 

Pagjumësia është një problem i zakonshëm, veçanërisht te të moshuarit; ajo konsiston në vështirësinë për të fjetur ose për të fjetur pa ndërprerje, gjë që bën që individi të mos ndihet i qetë të nesërmen në mëngjes. Orët optimale të gjumit nuk përcaktohen a priori pasi kjo duhet vlerësuar subjektivisht. Si rregull, fëmijët dhe foshnjat mund të flenë më gjatë se të rriturit. Ajo që ka rëndësi është se si ndiheni dhe nëse gjumi juaj ka qenë cilësor. Me shumë mundësi nuk keni fjetur mjaftueshëm nëse ndiheni të lodhur, megjithatë, veçanërisht nëse zgjat në kohë, pagjumësia mund të ndikojë negativisht edhe në humor. Njeriu e ka kërkuar gjithmonë një zgjidhje në natyrë, pasi ky problem është po aq i vjetër sa njerëzimi. Preparatet e para bazohen në bimë që i përkasin familjes papaveraceae, falë alkaloideve me veprim qetësues që ato kanë në përbërje; në mjekësinë tradicionale përdoren bimë të tilla si valeriana (haraqina mjekësore), kamomili, bari i bletës (melissa) dhe lulja e pasionit (passiflora).

 

Horizonte të reja në trajtimin e pagjumësisë

Shumë substanca që përmbajnë bimët mjekësore po fitojnë rëndësi në problemet e gjumit. Në një studim të kohëve të fundit, siguria dhe efikasiteti i vajit të Nigella sativës i përftuar me shtypje të ftohtë, i pasur me timokinone (5% p/p), u studiua për herë të parë në subjekte të shëndetshme të karakterizuara nga probleme të konsiderueshme të gjumit. Nigella sativa ishte përdorur tashmë nga Hipokrati për problemet e tretjes. Timokinone, që është një nga përbërësit kryesorë bioaktivë të farave, ka treguar gjithashtu potencialin e tij kundër modeleve të ndryshme të kancerit dhe për më tepër, ka efekte neuroprotektive. Pesëmbëdhjetë subjekte u zgjodhën për studimin dhe u pajisën me kapsula me xhel të butë, secila me 200 mg ekstrakt, që u morën pas darkës për 28 ditë. Për të vlerësuar cilësinë, efikasitetin dhe vonesën e gjumit, u krye analiza polisonografike në fillim dhe pas 7 ditësh.
Janë matur gjithashtu indeksi i cilësisë së gjumit, ankthi dhe stresi, në fillim dhe në fund të periudhës së studimit (28 ditë), duke përdorur pyetësorë të vlerësuar dhe matjet e disa parametrave, përfshirë kortizolin: nivelet e ngritura gjenerojnë efekte negative në sistemin imunitar, kardiovaskular, endokrin dhe nervor qendror, stresi kronik prodhon një ndryshim në mekanizmat e rënies në gjumë dhe në ruajtjen e gjumit që mund të bëhet i vazhdueshëm. Rezultatet sugjerojnë një përmirësim të ndjeshëm në vlera të rëndësishme si koha totale e gjumit, vonesa dhe efikasiteti i gjumit me një përmirësim 82,49% në gjumin e qetë dhe 29,38% në gjumin me lëvizje të shpejtë të syve (gjumi REM); përveç kësaj, ata gjithashtu shfaqën një rënie të ndjeshme të ankthit dhe stresit, me një ulje të konsiderueshme të kortizolit. Analizat hematologjike dhe biokimike treguan sigurinë e ekstraktit gjatë periudhës së studimit. Ekstrakti duket i sigurt, përmirëson ndjeshëm cilësinë e gjumit, duke përmirësuar gjithashtu stresin dhe ankthin, kështu që shpresohet të bëhen studime të reja për të konfirmuar efektivitetin e tij.

 

Fabio Milardo
Erborist


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC