Fitoterapi

dhj212021

Bima e pelinit dhe nanogrimcat e argjendit, kombinimi i ri kundër kancerit

Një studim ka kombinuar për herë të parë vetitë e argjendit me ato të pelinit (Artemisia arborescens), duke prodhuar nanogrimca të reja

 

Nanoteknologjitë kanë bërë përparim të konsiderueshëm, duke ofruar mundësi për zhvillimin e nanomaterialeve novatore që kapërcejnë kufizimet e zakonshme të terapive aktuale kundër kancerit. Në këtë kontekst, nanogrimcat e argjendit (AgNPs) përfaqësojnë një mjet premtues që ofron aplikime interesante për kërkimet mbi kancerin.

 

Pelini dhe teknologjitë e reja

Në këtë optikë, një studim i fundit i një universiteti të rëndësishëm në Sardenjë ka kombinuar për herë të parë vetitë e argjendit me ato të Artemisia arborescens-it, duke prodhuar nanogrimca të reja të quajtura Artemisia-AgNP. Përdorimi i Artemisia arborescens-it, bimë tipike e Mesdheut, bazohet në faktin se ajo i përket gjinisë Artemisia, speciet e së cilës janë përdorur në të gjithë botën si kura tradicionale popullore për trajtimin e një sërë patologjish. Për shembull, një nga barnat kryesore antimalarike, artemisinina, u zbulua në A. annua. E njëjta molekulë dhe derivatet e saj sintetike po testohen aktualisht me rezultate premtuese kundër kancerit. Në përgjithësi, shumica e specieve Artemisia shfaqin efekte të mundshme farmakologjike për shkak të pranisë së terpeneve dhe thujoneve në gjethet ose lulet e tyre. Në të vërtetë, vetitë farmakologjike të A. Arborescens-it po studiohen për qëllime të ndryshme mjekësore pas konsumimit tradicional si çaj për trajtimin e etheve, kollës dhe malaries. Megjithëse shumë lloje të Artemisias janë përdorur për të përgatitur nanogrimca argjendi për trajtimin e kancerit, A. Arborescens-i, një bimë që rritet në gjendje të egër, kryesisht në Italinë jugore dhe në ishuj, nuk ishte studiuar ende në këtë drejtim. Një metodë e veçantë sinteze u krye për të prodhuar Artemisia-AgNP duke përdorur ekstrakte të Artemisia arborescens-it; bëhet fjalë për një qasje ekologjike, ekonomike dhe të shpejtë. Karakteristikat fiziko-kimike, që përfshijnë formën, madhësinë dhe veshjen, ndikojnë shumë në sjelljen biologjike të nanogrimcave, duke arritur të përmirësojnë përshtatshmërinë biologjike dhe efikasitetin; këto janë karakterizuar dhe testuar për të krahasuar efektet e tyre në linja të ndryshme qelizore të kancerit, në veçanti HeLa (adenokarcinoma e qafës së mitrës) dhe MCF-7 (kanceri i gjirit).

 

Artemisia-AgNPs pengon rritjen e qelizave tumorale

Trajtimi me Artemisia-AgNP tregoi frenim të varur nga doza të rritjes së qelizave tumorale. Për më tepër, u vlerësua ndikimi i tyre në ciklin qelizor, duke vëzhguar një ndalim G1 të ndërmjetësuar nga trajtimi me Artemisia-AgNPs. Duke përdorur një analizë klonogjenike pas trajtimit, u vu re një mungesë e plotë e kolonive qelizore, gjë që tregoi fundin e riprodhueshmërisë së qelizave. Për të krijuar një pasqyrë më të gjerë të ndikimit të shprehjes së gjeneve, u krye sekuenca e ARN-së, e cila demonstroi potencialin e Artemisia-AgNPs si një mjet kandidat i përshtatshëm për kërkimet në fushën e kancerit. Si përfundim, duke demonstruar aktivitetin e mundshëm antiproliferativ dhe antitumoral të kompleksit Artemisia-AgNPs, përbërësit aktivë të joneve Artemisia arborescens dhe Ag+ mund të funksionojnë në mënyrë sinergjike për të përmirësuar vetitë antikancerogjene të nanogrimcave të argjendit. Rezultatet e këtij studimi të shkëlqyer ofrojnë njohuri të reja mbi mekanizmat molekularë dhe hapin derën për studime të ardhshme që synojnë zhvillimin e teknologjive novatore që do të ndihmojnë në arritjen e revolucionit të lakmuar mjekësor të nanomjekësisë.

 

Fabio Milardo

Burimet:
Int J Mol Sci. 2021;22(16):8621. Published 2021 Aug 11. doi:10.3390/ijms22168621


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC