Fitoterapi

tet252021

Kandidoza orale. Xheli adeziv me mikonazol, mund të përgatitet në farmaci

Kandidoza orale është riprodhimi i tepërt i një kërpudhe e cila, në vetvete, është pjesë e florës bakteriale natyrale rezidente në organizmin tonë. Në këto raste, për trajtimin mund të përdoret një xhel ngjitës oral me bazë mikonazoli. Kjo është një molekulë antifungale imidazolike, mekanizmi i së cilës ndryshon në varësi të përqendrimit të përdorur. Në përqendrime të ulëta, bari ndërvepron me citokromin P450 fungin duke penguar kalimin në biosintezën e ergosterolit; kjo çon në ndryshimin e shumë funksioneve të membranës mykotike, me pasojë ndalimin e replikimit. Në përqendrime të larta, mikonazoli ndërvepron drejtpërdrejt me lipidet e membranës, duke shkaktuar rrjedhjen e përbërësve të qelizës fungine; gjithashtu, ndërhyn me enzimat peroksimale, duke shkaktuar akumulimin e peroksidit dhe vdekjen e qelizës.
Duket se efektet fungistatike të barit janë të lidhura me frenimin e sintezës së steroideve të membranës dhe atyre fungicide, me një ulje të funksionit të barrierës së vetë membranës.

 

Mikonazoli vepron kundër shumë patogjeneve fungine

Mikonazoli është aktiv kundër shumë agjentëve patogjenikë funginë dhe in vitro, kundër baktereve grampozitive, duke përfshirë disa streptokokë dhe stafilokokë. Në trajtimin e kandidozës orale dhe intestinale, mikonazoli mund të administrohet nga goja si një xhel 2% për t'u mbajtur në gojë për aq kohë sa të jetë e mundur dhe që duhet aplikuar deri në katër herë në ditë. Bari duket se është më efektiv sesa terapia me lazer me intensitet të ulët për të luftuar kandidozën orale, duke demonstruar efikasitet të mirë, me një profil sigurie po aq të vlefshëm. Në fakt, raportohen vetëm disa raste të manifestimeve gastrointestinale. Është interesante që aplikimi i xhelit me bazë mikonazoli duket si alternativa më e mirë për të shmangur rikthimet afatgjata të infeksionit.
Në mungesë të barit industrial, ja, një shembull, si mund të përgatitet ai në laboratorin e farmacisë...

 

Shembull formulues

Materialet:

Havan, shtypës, peshore
Mikonazol 2%
Lëndë ngjitëse orale, sa të jetë e nevojshme për 30 g

Përgatitja

Përzieni me kujdes në progresion gjeometrik, mikonazolin me lëndën ngjitëse. Më pas transferojeni në një enë të përshtatshme. Mikonazoli është i patretshëm në ujë, prandaj sigurohuni për kapacitetin pezullues të lëndës ngjitëse, për të shmangur ndarjet fazore. Mund të jetë interesante të shtoni një ëmbëlsues ose një aromatizues për të lehtësuar aplikimin dhe pajtueshmërinë e pacientit. Mund të jetë e dobishme të mbulohet aroma e përbërësit aktiv me shije dhe ëmbëlsues të përshtatshëm. Përgatitja është e kundërindikuar në rastet e mbindjeshmërisë së njohur dhe duhet përdorur me kujdes nga pacientët me insuficiencë hepatike.

 

Luca Guizzon, farmacist klinik

Burime:
Medicamenta Oral Dis. 2016 Apr;22(3):185-95. Doi: 10.1111/odi.12380.
J Prosthodont. 2016 Jan;25(1):28-32. Doi: 10.1111/jopr.12284.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC