Farmaci

shk72023

Marrja e acidit folik, B6 dhe B12 redukton incidencën e sindromës metabolike

Përqendrimet e rritura të folatit, vitaminës B6 dhe vitaminës B12 në serum janë të lidhura në mënyrë të kundërt me incidencën e sindromës metabolike te të rriturit e rinj në Shtetet e Bashkuara. Në këtë përfundim ka arritur një hulumtim i kryer në një popullate të rriturish për një periudhë 30 vjeçare, rezultatet e të cilit janë publikuar në "JAMA Network Open". Studimi u koordinua nga Jie Zhu nga Universiteti Shtetëror i Teksasit në San Marcos.

Efektet e folatit dhe vitaminave B6 dhe B12

Folati që gjendet në dietë ose acidi folik i marrë si suplement, së bashku me vitaminën B6 dhe vitaminën B12, janë lëndë ushqyese thelbësore për sintezën e acidit nukleik, pra ADN-së ose ARN-së. Dëshmitë në rritje sugjerojnë gjithashtu se nivelet e ulëta të këtyre vitaminave mund të çojnë në adipozitet, dislipidemi, mosfunksionim endotelial vaskular, intolerancë ndaj glukozës dhe rezistencë ndaj insulinës, të cilat janë të implikuara në patogjenezën e sindromës metabolike. Të dhënat nga provat klinike kanë treguar se plotësimi me acid folik, i kombinuar ose jo me vitaminë B6 dhe/ose vitaminë B12, ul presionin e gjakut, përmirëson rezistencën ndaj insulinës dhe ka rezultate të favorshme në profilet e lipideve. Edhe pse, këto studime nuk e ekzaminojnë drejtpërdrejt rrezikun e sindromës metabolike, përveç se janë të fokusuar në grupet e të moshuarve ose popullatat me rrezik të lartë kardiovaskular.

Popullsia e studiuar

Grupi i marrë në konsideratë nga studiuesit në Teksas përfshinte 4,414 të rritur amerikanë, 52.8% e të cilëve ishin gra, për të cilat u vlerësuan nivelet e marrjes dhe përqendrimet e folatit, vitaminës B6 dhe vitaminës B12 në seum. Të rinjtë amerikanë u regjistruan në studim në periudhën 1985-1986 dhe u ndoqën deri në vitet 2015-2016. Konkretisht, dieta u vlerësua në vitet zero, shtatë dhe 20, si dhe matja e përqendrimeve të folatit, vitaminës B6 dhe vitaminës B12 në serum, u ekzaminua në vitet zero, shtatë dhe 15, në një nëngrup prej 1,430 pjesëmarrësish. Sindroma metabolike u evidentua nga matjet klinike dhe laboratorike dhe bazuar në përdorimin e barnave të vetë-raportuara nga pjesëmarrësit.

Provat e shfaqura

Gjatë 30 viteve të ndjekjes, kanë ndodhur 1240 raste të sindromës metabolike. Krahasuar me nivelet më të ulëta të marrjes së vitaminave, shkalla e rrezikut për incidencën e sindromës metabolike në nivele më të larta të marrjes ishte 0.39 (intervali i besimit - 95% CI, 0.31 - 0.49) për folatin (p <0.001), 0.61 (95% CI, 0,46 - 0,81) për vitaminën B6 (p = 0,002), dhe 0,74 (95% CI, 0,58 - 0,95) për vitaminën B12 (p = 0,008), pas eliminimit të të gjithë faktorëve ngatërrues.

Lidhje të rëndësishme inverse u gjetën gjithashtu gjatë analizimit të niveleve të tre përbërjeve, në serum me shkallën e rrezikut për nivele të larta të folatit që ra në 0.23 (95% CI, 0.17 - 0.33; p <0.001), 0.48 për vitaminën B6 (95% CI, 0.34 - 0,67; p < 0,001) dhe 0,70 për vitaminën B12 (95% CI, 0,51 - 0,96; p = 0,01).

 

Burimi:

JAMA Network Open 2023; 6(1)e2250621 - doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.50621


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC