Farmaci

jan112023

Antibiotikët dhe sëmundjet inflamatore intestinale. Rreziku rritet me rritjen e moshës

Përdorimi i shpeshtë i antibiotikëve mund të rrisë rrezikun për sëmundjet inflamatore intestinale (IBD), veçanërisht te njerëzit mbi 40 vjeç, sipas një studimi të botuar në Gut.

"Një faktor i lidhur me rrezikun e IBD-së te të rinjtë është përdorimi i antibiotikëve, por nuk është e qartë nëse kjo lidhje vlen edhe për të rriturit dhe të moshuarit", shpjegon autori kryesor i studimit Adam Faye nga Grossman School of Medicine në Nju Jork.

Për të hulumtuar më mirë mbi këtë çështje, studiuesit shqyrtuan të dhënat nga një grup danezësh mbi 10 vjeç për të kuptuar nëse koha dhe doza e antibiotikut mund të jenë të rëndësishme për zhvillimin e sëmundjes.

Më shumë se 6.1 milionë njerëz u përfshinë në studim dhe 5.5 milionë (91%) prej tyre iu përshkruan të paktën një cikël antibiotikësh midis 2000 dhe 2018. Përafërsisht 36.017 raste të reja të kolitit ulceroz u diagnostikuan gjatë kësaj periudhe dhe 16.881 raste të sëmundjes së Crohn-it.

Në përgjithësi, krahasuar me mungesën e përdorimit të antibiotikëve, përdorimi i tyre u shoqërua me një rrezik më të lartë për zhvillimin e IBD-ve, pavarësisht moshës; megjithatë, mosha më e madhe shoqërohej me rrezik më të lartë.

Në fakt, njerëzit e moshës 10-40 vjeç kishin 28% më shumë mundësi për t'u diagnostikuar me IBD, ndërsa ata 40-60 vjeç kishin 48% më shumë mundësi dhe ata 60 vjeç ose më të vjetër 47% më shumë mundësi.

Rreziqet ishin pak më të larta për sëmundjen e Crohn-it sesa për kolitin ulceroz. Për më tepër, rreziku dukej se ishte kumulativ, pasi çdo cikël i njëpasnjëshëm antibiotikësh shtonte më shumë mundësitë për zhvillimin e sëmundjes.

Rreziku më i lartë u vu re në mesin e subjekteve të cilëve iu dhanë pesë ose më shumë kurse antibiotikësh, duke arritur një normë prej 95% për ata mbi 60 vjeç. Koha e administrimit gjithashtu duket se ka rëndësi, me rrezikun më të lartë të IBD-së që ndodh një deri në dy vjet pas ekspozimit ndaj antibiotikëve, ku çdo vit pas kësaj shoqërohet me një reduktim të rrezikut.

Për sa i përket llojit të antibiotikut, rreziku më i lartë për IBD-të është shoqëruar me nitroimidazolet dhe fluoroquinolones, dhe në çdo rast me barnat me spektër të gjerë, ndoshta për shkak të efektit të tyre më të gjerë në mikrobiomën intestinale. Nitrofurantoina ishte i vetmi antibiotik që nuk shoqërohej me rrezikun për IBD në asnjë moshë.

 

Gut 2022. Doi: 10.1136/gutjnl-2022-327845
http://doi.org/10.1136/gutjnl-2022-327845


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC