Farmaci

nën112022

Migrena. Këshillat e farmacistit për trajtimin e simptomave

Farmacisti mund të ofrojë mbështetje profesionale për pacientët që vuajnë nga migrena: për marrjen e barnave, mënyrën e jetesës dhe zgjedhjen e terapive.

Kufizimi i konsumit të tepërt të disa barnave, reduktimi i konsumit të kafeinës, rekomandimi i terapive, efektiviteti i të cilave për migrenën bazohet në prova të konsoliduara shkencore dhe mos përdorimi i atyre për të cilat nuk ka prova të mjaftueshme, janë fushat në të cilat farmacisti mund të ofrojë mbështetje profesionale për pacientët që vuajnë nga migrena. Kjo ishte një ndër temat e diskutuara gjatë takimit vjetor të American Society of Consultant Pharmacists (ASCP), një shoqatë tregtare ndërkombëtare e farmacistëve, profesionistëve të kujdesit shëndetësor dhe studentëve të specializuar në sektorin geriatrik.

Migrena dhe shkaktarët e saj

Migrena është e dhimbshme, dobësuese, shkakton probleme të mëdha dhe mund të komprometojë ndjeshëm cilësinë e jetës së njerëzve. Paraqet me një dhimbje të mprehtë ose pulsuese që zakonisht fillon në pjesën e përparme ose në njërën anë të kokës. Sulmi mund të rritet në intensitet dhe gjithashtu të shtrihet në rajonin frontal, duke përfshirë tempujt. Mund të zgjasë për orë apo edhe ditë, me simptoma të ndryshme. Migrena përkufizohet si kronike kur ka simptoma për të paktën 15 ditë në muaj, për tre mua rresht. Gratë kanë tre herë më shumë mundësi të vuajnë nga kjo gjendje. Në rastet me ashpërsi të madhe është mirë të kërkohet kujdes mjekësor, duke shmangur përdorimin e pakontrolluar të barnave.

Sharon F. Clackum, Kryetarja e Bordit të ASCP-së ka theksuar koston e konsiderueshme financiare për pacientët me çrregullime të dhimbjes së kokës, jo vetëm në lidhje me trajtimet, por edhe në aspektin e produktivitetit të punës: "Për fat të keq, ngarkesat fizike, emocionale dhe socio-ekonomike dhe aspektet e tjera të kësaj patologjie nuk njihen mirë, dhe nuk ka shumë studime për të treguar saktësisht se sa e lartë është barra financiare për pacientin me çrregullime të dhimbjes së kokës", thotë Clackum.

Ajo vuri në dukje se, kur përcaktohet modeli i migrenës së pacientit, duhet të përjashtohen shkaqet e zakonshme të mundshme, të tilla si dhimbja e qafës, sinusit ose veshit. Pasi të përjashtohen ato, diagnoza më e mundshme është dhimbja primare e kokës. Për më tepër, komponenti thelbësor i menaxhimit efektiv të migrenës është ndërgjegjësimi për problemin themelor, domethënë, identifikimi i shkakut nxitës dhe më pas të kuptuarit e simptomave.

Këshillat e farmacistit për barnat OTC

Clackum shpjegoi gjithashtu rolin e rëndësishëm të farmacistit në qasjen e pacientit ndaj terapisë, duke kufizuar përdorimin e qetësuesve të dhimbjes pa recetë dhe në veçanti dekongestantëve: "Njerëzit që kanë shumë alergji në pranverë dhe vjeshtë priren të kenë një përdorim të tepruar të dekongestantëve dhe kufizimi i përdorimit të tepërt të këtyre barnave në jo më shumë se tre ditë në javë mund të ndihmojë shumë, si për të shmangur shfaqjen e simptomave, edhe për ata pacientë me patologji kronike", thotë Clackum.

Përveç kësaj, farmacistët mund të rekomandojnë stile jetese të përshtatshme, të tilla si përpjekja për të kufizuar marrjen e kafeinës për të reduktuar fillimin e dhimbjeve të kokës. Në veçanti, duke kufizuar të gjitha ato pije të pasura me këtë stimulues natyral, si kafeja apo pijet joalkoolike. Përdorimi i çdo opioidi për dhimbjen, gjithashtu duhet të kufizohet nëse nuk anulohet: "Janë kryer studime për të vlerësuar efikasitetin e opioideve në trajtimin e dhimbjeve të lidhura me dhimbjen e kokës dhe të dhënat kanë treguar se këto lloj medikamentesh nuk janë aq efektive sa barnat antiinflamatore josteroide (NSAID)".

Clackum, vuri në dukje se nuk ka prova të mjaftueshme për të vërtetuar efikasitetin e përdorimit të SSRI-ve (antidepresantëve) edhe për trajtimin e çrregullimeve të dhimbjes së kokës. Ai theksoi gjithashtu mungesën e të dhënave dhe studimeve për të vlerësuar ndikimin e barnave që zakonisht përshkruhen për çrregullimet e migrenës dhe se të dhënat në përpjesëtim me natyrën e përhapur të shfaqjes së simptomave të kësaj patologjie në popullatën e përgjithshme mund të ndihmojnë shumë të gjithë operatorët sanitarë. "Migrena është sëmundja e tretë më e zakonshme në botë dhe është shkaku kryesor i paaftësisë neurologjike. Ka pacientë të dëmtuar rëndë nga kjo patologji të cilët shpesh nuk arrijnë të përballen me rutinën e tyre normale, dhe arrijnë deri në pikën sa mund të humbin 4 ditë pune në javë" përfundon Clackum.

 

Cristoforo Zervos

 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC