Farmaci

nën82022

Psilocibina redukton depresionin te pacientët rezistentë ndaj terapisë

Sipas një studimi të botuar në New England Journal of Medicine, një dozë e vetme 25 mg psilocibinë COMP360, e mbështetur nga ndihma psikologjike, ka një ndikim të rëndësishëm në reduktimin e simptomave të sëmundjes te pacientët me depresion rezistent ndaj trajtimit.

"Edhe pse shumë pacientë me probleme të shëndetit mendor mund të përmirësohen me trajtimet në dispozicion, në disa raste ka edhe rezistencë ndaj trajtimit. Opsionet e menaxhimit të sëmundjeve shpesh janë të kufizuara, prandaj nevojiten paradigma të reja trajtimi dhe terapia me psilocibinë mund të jetë një prej tyre", shpjegon autori kryesor i studimit James Rucker nga kolegji Kings në Londër.

Studiuesit studiuan ndryshimin nga nisja deri në ashpërsinë e depresionit te pjesëmarrësit me depresion rezistent ndaj trajtimit për 12 javë pas administrimit të një doze të vetme psilocibinë COMP360. 233 pjesëmarrës u përzgjodhën në mënyrë rastësore për të marrë një dozë të vetme prej 25 mg, 10 mg ose 1 mg psilocibinë COMP360, kombinuar me mbështetje psikologjike; ata që morën dozën 1 mg bënin pjesë në grupin e kontrollit. 

Të gjithë pjesëmarrësit u vlerësuan për ashpërsinë e simptomave të tyre depresive një ditë para administrimit medikamentit dhe vlerësimet vijuese u kryen në ditën e dytë dhe në javët një, tre, gjashtë, nëntë dhe dymbëdhjetë. Psilocibina COMP360 u administrua në dhoma të projektuara për të siguruar një atmosferë jo-klinike. Efektet psikodelike zgjatën nga gjashtë deri në tetë orë, dhe gjatë kësaj kohe një terapist me përvojë qëndroi në dhomë për t'i ofruar pacientëve mbështetje psikologjike.

Pasi efektet psikodelike ishin zhdukur plotësisht, pjesëmarrësit ishin në gjendje të shkonin në shtëpi. Në ekuilibër, pacientët që morën 25 mg psilocibinë COMP360 të kombinuar me mbështetje psikologjike, vunë re një reduktim më të shpejtë dhe më të madh të rezultateve të depresionit krahasuar me ata që morën dozën e kontrollit 1 mg. Efektet anësore ndodhën në 84% të pjesëmarrësve në grupin me dozë 25 mg, 75% në grupin me dozë 10 mg dhe 72% të atyre që morën dozë 1 mg gjatë periudhës së studimit.

 

NEJM 2022. Doi: 10.1056/NEJMoa2206443
http://doi.org/10.1056/NEJMoa2206443


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC