Farmaci

nën42022

Melanoma e fazës III. Relatlimabi dhe nivolumabi janë të sigurt dhe efektivë në terapinë neoadiuvante

Inhibitorët e checkpoint-it imunitar, relatlimabi dhe nivolumabi, që i jepen pacientëve me melanomë të fazës III para ndërhyrjes kirurgjikale, janë të sigurt dhe të aftë për të vrarë të gjithë kancerët vitalë në 57% të pacientëve, sipas një studimi të botuar në Nature.

"Në melanomën klinike të fazës III, rreziku i përsëritjes së kancerit pas ndërhyrjes mund të jetë deri në 50%. Një nga qëllimet e imunoterapisë neoadiuvante është të zvogëlojë mundësinë e rikthimit duke vlerësuar trajtimet në fazën e hershme", shpjegon autorja kryesore e studimit Rodabe Amaria nga Universiteti i Teksasit.

Studiuesit regjistruan 30 pacientë në Qendrën e Kancerit MD Anderson dhe Memorial Sloan Kettering, dhe i trajtuan ata me dy doza relatlimabi dhe nivolumabi si terapi neoadiuvante, të ndjekura nga operacioni dhe 10 doza të të njëjtit kombinim në kontekst adiuvant.

Mosha mesatare e pacientëve ishte 60 vjeç dhe 63% e tyre ishin meshkuj. Një pacient zhvilloi metastazë në tru gjatë terapisë neoadiuvante i cili më pas nuk iu nënshtrua ndërhyrjes.

Pas një ndjekjeje mesatare prej 24.4 muajsh për 29 pacientët që iu nënshtruan ndërhyrjes, shkalla e mbijetesës pa rikthim (RFS) ishte 97% në një vit dhe 82% në dy vjet. Normat e RFS-së ishin më të larta për pacientët me përgjigje të plotë patologjike (PCR) dhe ishin 100% në një vit dhe 91% në dy vjet, krahasuar me 92% dhe 69% në pacientët pa PCR.

Shkalla e mbijetesës së përgjithshme një dhe dyvjeçare për të gjithë pacientët ishte përkatësisht 93% dhe 88%. Nuk kishte asnjë efekt anësor të shkallës 3 ose 4 gjatë tetë javëve të trajtimit neo-adiuvant. Gjatë terapisë adiuvante, 26% e pacientëve zhvilluan efekte anësore të shkallës 3 ose 4, duke përfshirë insuficencën renale sekondare dhe rritjen e enzimave hepatike.

Studimet përkthimore të mostrave të gjakut dhe indeve zbuluan se një prani e shtuar e qelizave imune në bazë dhe një rënie në makrofagët M2 gjatë trajtimit u shoqëruan me një përgjigje patologjike. Përgjigja patologjike ishte e palidhur me nivelet e LAG-3 dhe PD-1 në mostrat e tumorit në fillim. Siç shpjegojnë studiuesit, nevojitet një ndjekje e mëtejshme për të përcaktuar ndikimin në mbijetesën e përgjithshme dhe bioshenjuesit e përgjigjes.

 

Nature 2022. Doi: 10.1038/s41586-022-05368-8
http://doi.org/10.1038/s41586-022-05368-8


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC