Farmaci

sht262022

Antitrupi monoklonal që mund të përmirësojë ekzemën te pacientët pediatrikë

Dupilumabi përmirëson shenjat dhe simptomat e dermatitit atopik (ose ekzemës) te fëmijët më të vegjël se 6 vjeç në krahasim me placebon. Në këtë përfundim ka arritur një studim i publikuar në Lancet, i cili ka treguar se në 16 javë trajtim më shumë se gjysma e fëmijëve kanë arritur të paktën 75% reduktim të shenjave të sëmundjes dhe ulje të kruajtjes, gjë e cila përmirësoi ndjeshëm gjumin e tyre.

"Fëmijët parashkollorë që gërvishten vazhdimisht, zgjohen disa herë gjatë natës, janë nervoz dhe kanë aftësi të reduktuar për të bërë aktivitetet që mund të bëjnë fëmijët e tjerë të moshës së tyre kanë arritur përmirësime të dukshme falë trajtimit me dupilumab.  Pas trajtimit ata kanë arritur të flenë gjatë gjithë natës, të ndryshojnë personalitetin e tyre dhe të kenë një jetë normale, ashtu siç duhet të kenë foshnjat dhe fëmijët", thotë Amy S Paller, nga Universiteti Northwestern në Çikago, e cila shpjegon se si dermatiti atopik është një sëmundje shkatërruese me një cilësi jete që barabartë, si për fëmijët ashtu edhe për prindërit, dhe lidhet me shumë sëmundje kërcënuese për jetën.

Deri më tani në rastet e rënda dermatiti atopik është trajtuar me medikamente imunosupresive, të cilat preferohet të shmangen te fëmijët. Antitrupi monoklonal dupilumab ka treguar të jetë i sigurt dhe efektiv te të rriturit, adoleshentët dhe fëmijët e moshës shkollore, por jo te më të vegjlit.

Studimi u krye në 31 qendra në Evropë dhe Amerikën e Veriut, dhe 162 fëmijë ndërmjet 6 muajsh dhe 6 vjeç me dermatit atopik mesatar deri në të rëndë, të cilët nuk reaguan ndaj kortikosteroideve topike, u përzgjodhën në mënyrë rastësore për të marre një injeksion nënlëkuror të placebos ose medikamentit (dozimi në varësi të peshës) plus një trajtim lokal i cili u përsërit çdo 4 javë për 16 javë.

Më shumë pacientë në grupin e dupilumabit, krahasuar me grupin e placebos, arritën një rezultat të IGA-së (Investigator's Global Assessment) prej 0-1 pikë (lëkura e pastër ose pothuajse; 4% kundrejt 28%) dhe të paktën 75% përmirësim në zonën dhe ashpërsinë e ekzemës Indeksi (EASI-75; 11% vs 44%).

Një incidencë më e lartë e konjuktivitit u vu re me medikamentin, por prevalenca e përgjithshme e efekteve anësore ishte e ngjashme ndërmjet grupeve. Është vënë re se dupilumabi është efektiv edhe për astmën ose problemet e tjera alergjike, të cilat shfaqen shpesh pas ekzemës. Në studim, 66% e fëmijëve e zhvilluan sëmundjen në 6 muajt e parë të jetës dhe 80% prej tyre kishin një sëmundje alergjike.

Sipas Paller, duke qetësuar aktivizimin e sistemit imunitar të fëmijëve me ekzemë të rëndë, është e mundur të reduktohet rreziku i problemeve alergjike, duke ndryshuar kështu jetën e tyre, si dhe duke përmirësuar dhe vetë ekzemën.

 

Lancet 2022. Doi: 10.1016/S0140-6736(22)01539-2.
https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)01539-2


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC