Farmaci

sht132022

Spesolimabi, trajtimi i parë i autorizuar për psoriazën pustulare të gjeneralizuar

Administrata e Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave (FDA) ka miratuar përdorimin e agjentit biologjik spesolimab për trajtimin e riakutizimeve te të rriturit me psoriazë pustulare të gjeneralizuar (GPP). GPP-ja prek rreth 1 në 10,000 njerëz në SHBA dhe, ndonëse e rrallë, është një sëmundje potencialisht kërcënuese për jetën, ndryshe nga psoriaza me pllaka.

GPP-ja, në fakt, shkaktohet nga akumulimi i neutrofileve në lëkurë. Gjatë rrjedhës së sëmundjes, pacientët mund të vuajnë nga episode të përsëritura të shpërthimeve difuze të pustulave sterile dhe të dhimbshme në të gjitha pjesët e trupit.

"Riakutizimet e GPP-së mund të kenë një ndikim të madh në jetën e një personi dhe të çojnë në komplikime serioze dhe kërcënuese për jetën. Miratimi i spesolimabit është një ndryshim i lojës për dermatologët dhe mjekët. Tani kemi një trajtim të miratuar nga FDA-ja që mund të ndihmojë në ndryshimin për pacientët tanë të cilët, deri më tani, nuk kanë pasur asnjë opsion të miratuar për të ndihmuar në menaxhimin e këtyre riakutizimeve", thotë autori kryesor i studimit Mark Lebwohl nga Shkolla e Mjekësisë Icahn në Mount Sinai .

Spesolimabi është një antitrup i ri selektiv monoklonal i aftë për të bllokuar rrugën e sinjalizimit të interleukinës-36, e njohur si e përfshirë në GPP. Medikamenti mori një rishikim prioritar dhe mori emërtime jetime të barnave dhe terapisë së re. Antitrupi u vlerësua në një studim klinik global, 12-javor, të kontrolluar me placebo, që përfshinte 53 të rritur të cilët kishin përjetuar një riakutizim GPP.

Pas një jave trajtimi, dukshëm më shumë pacientë të trajtuar me spesolimab sesa pacientë të trajtuar me placebo nuk treguan pustula të dukshme (54% kundrejt 6%). Efektet anësore më të zakonshme të vërejtura në të paktën 5% të pacientëve të trajtuar me spesolimab ishin astenia dhe lodhja, nauze dhe të vjella, dhimbje koke, hematoma dhe mavijosje në vendin e infuzionit dhe infeksion të traktit urinar.

 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC