Farmaci

sht82022

Molekula e administruar në rrugë nazale, kurë e mundshme kundër Alzheimerit

Një studim i ri i kryer nga Instituti Neurologjik "Carlo Besta" dhe Instituti i Kërkimeve Farmakologjike "Mario Negri" në Milano, i botuar në revistën Molecular Psychiatry, ka ofruar rezultate premtuese për zhvillimin e një strategjie trajtimi për sëmundjen e Alzheimerit në fazën fillestare, duke demonstruar efikasitetin e një molekule të re të administruar në mënyrë intranazale në modelet e kafshëve.

Fatkeqësisht, qasjet terapeutike të eksploruara deri më tani nga komuniteti shkencor për Alzheimerin nuk kanë çuar ende në identifikimin e një përbërjeje të aftë për të luftuar në mënyrë efektive sëmundjen, pse jo edhe për ta parandaluar atë. Megjithatë, rezultatet e këtyre dekadave të kërkimit shkencor kanë treguar se parandalimi ose ngadalësimi i formimit të agregateve të dy proteinave, të cilat luajnë një rol themelor në këtë formë të demencës (proteina beta-amiloide dhe proteina tau), nuk mjaftojnë për ta mposhtur atë. Në të vërtetë, është e rëndësishme që të frenohen njëkohësisht efektet neurotoksike të këtyre dy proteinave.

Strategjia e re e zhvilluar për të luftuar Alzheimerin bazohet në një zbulim të mëparshëm nga të njëjtët autorë, të cilët identifikuan një variant natyral të proteinës beta amiloide që mbron transportuesit nga zhvillimi i sëmundjes, kjo ka bërë të mundur sintetizimin e molekulës (një fragment i vogël formoi 6 aminoacide) e cila është përdorur në studim. Peptidi i vogël, i parë te minjtë laboratorikë, pengon depozitimin dhe efektet toksike të njërës prej dy proteinave që e shkaktojnë këtë patologji.

Ky studim paraqet një hap përpara në zhvillimin e një medikamenti për trajtimin e sëmundjes së Alzheimerit te njerëzit, forma më e zakonshme e demencës në pleqëri e cila vazhdon ende të jetë e pashërueshme.

Eksperimentet kanë treguar se administrimi intranazal i peptidit, në një fazë të hershme të sëmundjes, është efektiv në mbrojtjen e sinapseve nga efektet neurotoksike të beta-amiloidit si dhe në frenimin e formimit të agregateve të së njëjtës proteinë, përgjegjëse për një pjesë të madhe të dëmtimit të trurit nga sëmundja e Alzheimerit, dhe gjithashtu për ngadalësimin e depozitimit të beta-amiloidit në formë pllakash në tru. Për më tepër, trajtimi duket se nuk shkakton efekte anësore si pasojë nga aktivizimit jonormal të sistemit imunitar që gjendet në terapitë e tjera të mundshme të Alzheimerit. Prandaj, këto efekte të shumëfishta përbëjnë një kombinim në dukje fitues në pengimin e zhvillimit të sëmundjes te minjtë", shpjeguan bashkautorët e studimit Fabrizio Tagliavini dhe Giuseppe Di Fede, neurologë në Institutin Besta.

"Përparësitë e mëtejshme të kësaj strategjie lidhen me kostot e ulëta të prodhimit të peptidit të vogël, krahasuar me kostot shumë të larta të qasjeve të tjera terapeutike të mundshme për Alzheimerin, siç janë antitrupat monoklonalë, thjeshtësia dhe invaziviteti i ulët i trajtimit intranazal, i cili tashmë përdoret me sukses për kategoritë e tjera të barnave", përfundon Mario Salmona, biokimist në Institutin Mario Negri.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC