Farmaci

kor262022

Insuficienca renale. Përmbledhje e përdorimit të statinave dhe rreziqeve të tyre të mundshme

Një studim i publikuar në Journal of the American Society of Nefrology sugjeron se rosuvastatina, veçanërisht në doza të larta, mund të ketë efekte të dëmshme për veshkat. Statinat mund të ulin në mënyrë efektive kolesterolin e lartë dhe shumë individë marrin rosuvastatin, që i përket pikërisht kësaj klase barnash. Në disa raporte të përgatitura në kohën e miratimit të saj nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA), rosuvastatina ka qenë e lidhur me shenja të dëmtimit renal, të tilla si hematuria dhe proteinuria, por që atëherë ka pasur pak mbikëqyrje pas marketingut për të vlerësuar rrezikun real global", shpjegon autori kryesor i studimit Jung-Im Shin (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health). 

Për të kuptuar më mirë situatën, studiuesit analizuan të dhënat elektronike shëndetësore nga 152,101 përdorues të rinj të rosuvastatinës dhe 795,799 përdorues të rinj të një statine tjetër, atorvastatin, në periudhën 2011-2019. Gjatë një ndjekjeje mesatare prej 3.1 vjetësh, ekipi identifikoi hematurinë në 2.9% të pacientëve dhe proteinurinë në 1.0% të pacientëve.

Krahasuar me atorvastatinën, rosuvastatina u shoqërua me një rrezik 8% më të madh të hematurisë, 17% të proteinurisë dhe 15% të zhvillimit të dështimit renal që kërkon terapi si dializa ose transplantimi. Rreziqet e hematurisë dhe proteinurisë ishin më të mëdha me një dozë më të lartë të rosuvastatinës. Për më tepër, autorët vunë në dukje se 44% e pacientëve me sëmundje renale të avancuar iu është përshkruar një dozë më e lartë rosuvastatine sesa rekomandohet nga FDA-ja për njerëzit me funksion renal të dobët. "Ne kemi vërejtur një rrezik më të lartë të hematurisë, proteinurisë dhe insuficiencës renale me përdorimin e rosuvastatinës dhe përfitime të ngjashme kardiovaskulare midis grupeve rosuvastatin dhe atorvastatin. Duke qenë se rosuvastatina mund të shkaktojë proteinuri dhe hematuri, veçanërisht në doza të larta, administrimi i këtij medikamenti në doza të larta mund të mos jetë i rrezikshëm, veçanërisht për pacientët me sëmundje renale të avancuar", përfundojnë ekspertët.

 

J Am Society of Nephrology 2022. Doi: 10.1681/ASN.2022020135
http://doi.org/10.1681/ASN.2022020135


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC