Farmaci

qer282022

Vareniklina. Një mjet efektiv dhe i sigurt për lënien e duhanit te pacientët me diabet të tipit 2

Sipas një studimi të botuar në JAMA Network Open, përfshirja e vareniklinës në programet e ndërprerjes së duhanit te pacientët me diabet të tipit 2 është një ndërhyrje efektive për të arritur abstinencë afatgjatë pa efekte negative serioze.

"Dëshmitë e ndërhyrjeve efektive të ndërprerjes së duhanit te pacientët me diabet janë të kufizuara, por karakteristikat unike të sjelljes dhe metabolizmit të duhanpirësve me diabet të tipit 2 kërkojnë një studim të dedikuar", shpjegon autorja kryesore e studimit, Cristina Russo, Spitali Universitar (AOU), Katania. Studiuesit më pas u përpoqën të vlerësonin efikasitetin dhe sigurinë e vareniklinës te pacientët me diabet të tipit 2, të cilët pinin të paktën 10 cigare në ditë dhe që synonin ta linin duhanin, të rekrutuar nga gjashtë klinika ambulatore në pesë spitale në Katania. Individët e kualifikuar, 300 gjithsej, u përzgjodhën në mënyrë rastësore për të marrë trajtim me vareniklinë 1 mg dy herë në ditë, ose placebo. Trajtimi zgjati 12 javë dhe u pasua nga një fazë pasuese 40-javore pa trajtim. Pacientët në të dyja grupet morën gjithashtu këshilla për lënien e duhanit.

Ekspertët vunë re se shkalla e abstinencës së vazhdueshme (CAR) në javët 9-24 ishte dukshëm më e lartë për grupin e vareniklinës sesa për grupin placebo (24.0% kundrejt 6.0%). CAR në javët 9 deri në 12 dhe javët 9 deri në 52 dhe prevalenca e pikës së abstinencës në shtatë ditë në javët 12, 24 dhe 52, ishin gjithashtu dukshëm më të larta për grupin e vareniklinës sesa për grupin placebo. Efektet anësore më të shpeshta në grupin e vareniklinës kundrejt grupit të placebos ishin të përzierat (27.3% kundrejt 11.4%), pagjumësia (19.4% kundrejt 12.7%), ëndrrat e çuditshme (12.7% kundrejt 3.4%), ankthi (11.4% kundrejt 7.3% ) dhe nervozizmi (9.4% kundrejt 5.4%). Efektet anësore serioze ishin të rralla në të dyja grupet dhe nuk ishin të lidhura me trajtimin.

"Rezultatet e këtij studimi mbështesin faktin se vareniklina përdoret në mënyrë rutinë në programe që synojnë të ndihmojnë pacientët me diabet të tipit 2 të lënë duhanin", përfundojnë autorët.

 

JAMA Network Open 2022. Doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.17709
http://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.17709


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC