Farmaci

qer202022

Thalidomide mund të përmirësojë jetën e pacientëve me keqformime të rënda arteriovenoze

Sipas një studimi të publikuar në Nature Cardiovascular Research, thalidomide mund të lehtësojë simptomat dhe të përmirësojë cilësinë e jetesës te pacientët me keqformime të rënda arteriovenoze, domethënë, ngatërrime anormale të enëve të gjakut që lidhin arteriet dhe venat dhe  ndryshojnë rrjedhjen normale të gjakut. "Janë keqformime shumë të dhimbshme që shkaktojnë gjakderdhje dhe deformim të pjesës së prekur të trupit, si dhe probleme kardiake", shpjegon Miikka Vikkula, (Université catholique de Louvain, Bruksel) autori kryesor i studimit. Ekspertët identifikuan disa shkaqe gjenetike dhe ishin në gjendje të tregonin se disa mutacione aktivizojnë rrugët e sinjalizimit brenda qelizave të murit të enëve të gjakut, të cilat nga ana tjetër nxisin angiogjenezën. "Kjo na bëri të vëmë në dyshim mundësinë e përdorimit të thalidomide për të penguar formimin jonormal të enëve të gjakut", vazhdon Vikkula. Pas testimit të suksesshëm të teorisë së tyre në një model miu, studiuesit përzgjodhën në mënyrë rastësore 18 individë me keqformime të rënda arteriovenoze ndërmjet moshës 19-70 vjeç, të cilët nuk mund të trajtoheshin me metoda konvencionale. Pacientët morën 50 mg, 100 mg ose 200 mg thalidomide në ditë për 2 deri në 52 muaj dhe tetë keqformime u stabilizuan. Trajtimi i kombinuar me embolizimin rezultoi në një ulje të dozës së thalidomidit në 50 mg në ditë në pesë pacientë, duke sjellë edhe uljen e efekteve anësore, ndër të cilat, lodhje dhe neuropati periferike, dëmtim i nervave të vendosur jashtë trurit dhe palcës kurrizore, dobësi dhe mpirje veçanërisht në duar dhe këmbë. "Të gjithë pacientët treguan lehtësim të shpejtë të dhimbjes, së bashku me ndërprerjen e gjakderdhjes dhe shërimin e ulcerave në rastet ku ato ishin të pranishme. Tre pacientë me insuficience kardiake zgjidhën gjithashtu problemet e tyre dhe një keqformim u duk se ishte plotësisht i shëruar pas 19 muajsh trajtim me thalidomide dhe tetë vjet ndjekjeje", thotë Vikkula. Autorët besojnë se thalidomide funksionon duke reduktuar sinjalizimin në rrugët që nxisin angiogjenezën duke ulur nivelet e faktorit të rritjes endoteliale vaskulare (VEGF), një proteinë sinjalizuese që nxit rritjen e enëve të reja të gjakut.

 

Nature Cardiovascular Research 2022. Doi: 10.1038/s44161-022-00080-2
http://doi.org/10.1038/s44161-022-00080-2


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC