Farmaci

qer142022

Sindroma e zorrës së irrituar. Bifidobacterium longum përmirëson simptomat

Një studim i ri, i publikuar në World Journal of Gastroenterology, ka treguar se trajtimi me Bifidobacterium longum 35624 për tridhjetë ditë, redukton ashpërsinë e sindromës së zorrës së irrituar (IBS) dhe përmirëson cilësinë e jetesës së pacientëve, veçanërisht atyre me format më të rënda të IBS-së.

Në varësi të kritereve të përdorura (Roma III ose Roma IV), IBS-ja mund të thuhet se prek rreth 4-10% të popullsisë. Çrregullimi mund të jetë përgjegjës për cilësinë e dëmtuar të jetesës, veçanërisht për 1 në 4 pacientë me formën më të rëndë të sëmundjes. Disa linja provash sugjerojnë se mikrobiota e zorrëve luan një rol në patofiziologjinë e IBS-së dhe këtu lind interesi për terapinë me probiotikë.

Efektet e trajtimit me Bifidobacterium longum

Bifidobacterium longum ka treguar se është efektiv në përmirësimin e simptomave të sindromës së zorrës së irrituar (IBS) në krahasim me placebon në disa studime me përzgjedhje rastësore, dyfish të verbra, megjithatë, pak të dhëna janë të disponueshme nga praktika aktuale klinike, ose nga studimet që përdorin kriteret e Romës IV, për të diagnostikuar IBS-në. Kështu, u krye një studim vëzhgues, shumëqendror, për të vlerësuar efektin e B. longum në ashpërsinë e IBS-së dhe cilësinë e jetesës në një kontekst të jetës reale.

Gjatë periudhës nëntor 2018-janar 2020, u regjistruan 278 pacientë me IBS (sipas kritereve Roma IV). Individët që kishin marrë probiotikë ose antibiotikë në 2 javët para regjistrimit, si dhe ata me histori operacioni abdominal, u përjashtuan nga pjesëmarrja. Ashpërsia e sëmundjes (vlerësuar nga sistemi i vlerësimit të ashpërsisë së IBS-së) dhe cilësia e jetesës së pacientit (vlerësuar nga pyetësori i cilësisë së jetesës së IBS-së) u krahasuan në fillim dhe në fund të 30 ditëve të trajtimit me B. longum.

Në studim u përfshinë gjithsej 233 pacientë, me moshë mesatare 51.4 vjeç, 71.2% e të cilëve ishin gra. Nga këta pacientë, 48.1% kishin IBS të moderuar dhe 46.4% kishin IBS të rëndë. Pas një periudhe trajtimi 30-ditor me një kapsulë B. longum 35624, u vu re një ulje e ndjeshme e ashpërsisë së IBS-së nga niveli fillestar (208 vs 303) dhe 57% e pacientëve kaluan në kategori me ashpërsi më të ulët ose patën remision.

Edhe cilësia e jetesës së pacientëve u përmirësua nga trajtimi (68.8 kundrejt 60.2) dhe 63.8% ishin të kënaqur me trajtimin.

 

Dr. Paolo Levantino
Farmacist klinik dhe gazetar shkencor

Burimi:
World J Gastroenterol. 2022 Feb 21;28(7):732-744. doi: 10.3748/wjg.v28.i7.732. PMID: 35317278; PMCID: PMC8891724.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC