Farmaci

maj52022

Migrena. Komisioni Europian miraton medikamentin novator

Komisioni Europian ka autorizuar hedhjen në treg të rimegepantit, të prodhuar nga Pfizer dhe Biohaven Pharmaceutical Holding Company, një antagonist i receptorit të gjeneve të kalcitoninës (CGRP), si për trajtimin akut të migrenës me ose pa aura, ashtu edhe për trajtimin e migrenës episodike te të rriturit që raportojnë të paktën katër kriza në muaj.

Miratimi bazohet në rezultatet e studimit të fazës 3, të publikuar në revistën Lancet, i cili tregoi se një dozë e vetme e Rimegepantit pasohet nga reduktimi i dhimbjes dhe i simptomave të lidhura me migrenën dy orë pas marrjes, në krahasim me placebon. Studimi i parandalimit të migrenës, i botuar gjithashtu në Lancet, tregoi se Rimegepanti, i marrë çdo dy ditë, ka si rezultat reduktimin e ditëve me migrenë në muaj në krahasim me placebon, në javën e 9-të deri në atë të 12-të të trajtimit me 12 tableta; ky reduktim u ruajt gjatë periudhës dymbëdhjetë mujore të zgjatjes së terapisë.

Rimegepanti, tabletë që shkrihet dhe që tregtohet me emrin VYDURA, bëhet kështu medikamenti i parë i miratuar në Bashkimin Evropian për trajtimin e migrenës akute dhe si profilaksi. Migrena është një nga shkaqet kryesore të paaftësisë në botë. Vetëm në Europë, nga kjo patologji vuajnë rresh një në dhjetë vetë.
"Miratimi i sotëm shënon një hap të madh përpara për pacientët europianë që jetojnë me migrenë. Migrena shpesh nënvlerësohet dhe nuk trajtohet në mënyrën e duhur, duke rezultuar në paaftësi të konsiderueshme dhe kujdes jo optimal për pacientët", komentoi profesori Peter Goadsby, Drejtor i NIHR-së (National Institute for Health and Care Research) dhe profesor i Neurologjisë në King's College në Londër. "Efikasiteti premtues i Rimegepantit dhe profili i favorshëm rrezik-përfitim ndez shpresën te njerëzit që kanë nevojë për opsione të reja për trajtimin e migrenës".

Autorizimi për hedhje në treg vjen pas rekomandimit për miratim nga Komiteti i Produkteve Medicinale për Përdorim Njerëzor (CHMP) në EMA, shkurtin e kaluar. Miratimi i Komisionit Evropian do të jetë i vlefshëm për të 27 shtetet anëtare të Bashkimit Evropian, si dhe për Islandën, Lihtenshtejnin dhe Norvegjinë, ndjekur nga rimbursimi në nivel lokal. Vlerësimi i aplikimit për autorizim marketingu nga Agjencia Rregullatore e Barnave dhe e Produkteve të Kujdesit Shëndetësor (MHRA) është në vijim e sipër dhe pritet të miratohet edhe në Britani.

"Ekziston një nevojë terapeutike e paplotësuar midis pacientëve europianë që përjetojnë dhimbje dhe paaftësi të shkaktuar nga migrena", tha Nick Lagunovvich, President Global i Pfizer Internal Medicine. "Programi i gjerë klinik ka stabilizuar efikasitetin dhe sigurinë e Rimegepantit si në trajtimin akut, ashtu edhe në atë parandalues të migrenës. Studimet akute treguan lehtësim të shpejtë dhe të qëndrueshëm nga migrena dhe simptoma të tjera me administrimin e një doze të vetme, ndërsa studimi parandalues tregoi reduktim të ndjeshëm të krizave të migrenës me marrjen e barit në ditë të alternuara. Ne kemi besim të madh në ndikimin pozitiv që mund të ketë Rimegepanti në Europë te njerëzit që jetojnë me këtë sëmundje invaliduese".


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC