Farmaci

pri152022

Barnat për malarien mund të trajtojnë infeksionet nga mykobakteret jo tuberkuloze

Disa barna që përdoren zakonisht për trajtimin e malaries, mund të trajtojnë edhe infeksionet e shkaktuara nga mykobakteret jo tuberkuloze, ose NTM, sipas një studimi të botuar në Science Translational Medicine. Këto patologji janë aktualisht më të zakonshme sesa tuberkulozi në Shtetet e Bashkuara, duke prekur shpesh njerëzit me sistem imunitar të dobësuar ose patologji themelore të tilla si sëmundja pulmonare obstruktive kronike ose fibroza cistike. "Aktualisht, ka shumë pak antibiotikë në dispozicion për të trajtuar infeksionet NTM dhe disa pacientë nuk i përgjigjen asnjë trajtimi", tha Mary Jackson, nga Universiteti Shtetëror i Kolorados, autore kryesore e studimit. "Perspektiva që barnat antimalarike që kanë kaluar tashmë studime klinike të avancuara, mund të bëhen pjesë e arsenalit të barnave të disponueshme për të luftuar këto infeksione, mund të ketë një ndikim të menjëhershëm në klinikë", vazhdon eksperti.

Në mënyrë të veçantë, studiuesit studiuan një NTM të njohur si Mycobacterium abscessus, kundër të cilit pak barna janë efektive dhe ato që janë efektive, kanë tendencë të shkaktojnë efekte të rënda anësore. Ekspertët u fokusuan në një nga mekanizmat kryesorë të mbrojtjes që zbaton ky mycobacterium për të luftuar sistemin imunitar dhe antibiotikët. Në fakt, ai është në gjendje t'iu përgjigjet metodave natyrale që përdor organizmi për të luftuar sëmundjet, të tilla si nivelet e reduktuara të oksigjenit, stresi oksidativ dhe pH acid, duke aktivizuar, ndër të tjera, një rregullator të njohur si DosRS, i cili kontrollon shumë funksione thelbësore të bakterit, si: frymëmarrja e tij, aftësia për të formuar biofilma dhe aftësia për të hyrë në një gjendje të fjetur kur kushtet nuk janë të favorshme për shumim.

Kështu, autorët zbuluan se dy barna ekzistuese antimalarike te minjtë ishin në gjendje të parandalonin që DosRS të vinte në veprim përgjigjen e tij. Në veçanti, trajtimi u zbulua se pakëson aftësinë e bakterit për të formuar biofilma, duke reduktuar kështu aftësinë e tij për t'i rezistuar vrasjes së antibiotikëve dhe u zbulua se ishte po aq efektiv në reduktimin e ngarkesës bakteriale në mushkëri sa kombinimi i antibiotikëve që përdoren aktualisht për të shëruar sëmundjen. Autorët tani po punojnë me mjekët e National Jewish Health për të administruar barin që ka demonstruar se është më efektiv te njerëzit, veçanërisht tek ata me fibrozë cistike.

 

Science Translational Medicine 2022. Doi: 10.1126/scitranslmed.abj3860
http://doi.org/10.1126/scitranslmed.abj3860


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC