Farmaci

jan182022

Vitamina D. Shtohet konsumi. Sqarimet e ekspertit mbi dozimet dhe administrimin

Konsumi i preparateve me bazë vitaminën D rritet nga viti në vit në valën e ndërgjegjësimit mbi mangësitë e saj. Për ta parandaluar atë, mund të merret vitamina si suplement, por duhet t'iu kushtohet vëmendje dozave dhe mënyrës së administrimit, ditore ose mujore, si dhe moshës së pacientit. Dyshimet rreth kësaj substance, e pranishme në treg edhe si suplement, i sqaron Giancarlo Isaia, president i Akademisë së Mjekësisë të Torinos.

 

Vitamina D: për çfarë dhe kujt i shërben

Konsumi i preparateve me bazë vitaminën D në Itali po rritet vit pas viti, sipas një njoftimi për shtyp, në valën e ndërgjegjësimit se mangësitë në vend janë shumë të shpeshta, "aq sa vlerësohet se 60-80% e popullatës është e prekur". Vitamina D është thelbësore për shëndetin e kockave dhe dhëmbëve, për funksionimin e sistemit imunitar, muskujve, për ruajtjen e niveleve të kalciumit në gjak dhe për përthithjen normale të kalciumit dhe fosforit. Ajo prodhohet nga trupi kryesisht falë ekspozimit ndaj rrezeve të diellit, ndërsa dieta na siguron vetëm 20% të marrjes ditore. "Në Itali nuk është e zakonshme të shtohet vitamina D në ushqime si në vendet nordike, por kjo nuk do të thotë se jemi të mbrojtur nga pamjaftueshmëritë apo mangësitë, përkundrazi, nënvizon profesor Isaia, një person me pak ekspozim në diell prodhon mesatarisht 400 njësi ditore të vitaminës D, një sasi e pamjaftueshme, veçanërisht te të moshuarit. Kjo është arsyeja pse, për të arritur në 2000 njësi që duhet të marrë përgjithësisht një i rritur dhe që mund të arrijnë deri në 4000 për të moshuarit e dobët, këshillohet që t'iu drejtoheni suplementeve".

 

Administrim ditor apo mujor?

Megjithatë, ka shumë dyshime rreth kësaj substance, e cila është në treg edhe si suplement. Një pyetje shumë e debatuar është nëse është më mirë një administrim ditor i dozës së rekomanduar, apo një dozë më e lartë, herë pas here. "Të dhënat konfirmojnë se preferohet administrimi i afërt - shpjegon eksperti - sepse dozat e larta lidhen me rrezikun e shtuar të frakturave te të moshuarit dhe një akumulim mund të pengojë hidrooksidimin e mëvonshëm të kolikalciferolit. Prandaj, idealja është të merrni doza të vogla çdo ditë". Një tjetër çështje e diskutueshme është lidhja e vitaminës D me suplementimin me vitaminë K. "Nuk është gjithmonë e nevojshme, shpjegon eksperti, edhe sepse vitamina K gjendet në shumë ushqime dhe për këtë arsye është e rrallë të vuash nga hipovitaminoza".

 

Vitamina D është e sigurt, por konsultohuni me mjekun

Në radhë të parë, duhet mbajtur parasysh se marrja e kësaj substance është e sigurt: një mbidozë normalisht nuk paraqet efekte të mëdha anësore. "Megjithatë, është mirë të mbani mend, thotë profesor Isaia, që duhet të shmangni ta bëni vetë dhe të kontaktoni mjekun tuaj për të vlerësuar një dozë të synuar". Në radhë të dytë, përveç barnave me bazë vitaminën D që merren me përshkrim, në treg ka edhe suplemente ushqimore që nuk kërkojnë recetë mjekësore dhe ju lejojnë të merrni dozën e rekomanduar ditore me një kosto të ulët. Në treg ka formulime të ndryshme (tableta ose pika) dhe doza të përshtatshme për fëmijët, të rriturit, të moshuarit dhe gratë shtatzëna, ose për ata me mangësi serioze.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC