Farmaci

jan172022

Covid-19: Kolkicina nuk është efikase në reduktimin e ventilimit mekanik apo vdekshmërisë

Sipas një studimi të publikuar në Jama Network Open, kolkicina nuk redukton ndjeshëm ventilimin mekanik ose vdekshmërinë në 28 ditë te pacientët e shtruar në spital me pneumoni nga COVID-19, në krahasim me trajtimin standard. "Pacientët e shtruar në spital me pneumoni nga COVID-19 kanë shkallë të lartë të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë. Ne jemi përpjekur të vlerësojmë efektivitetin e kolkicinës te pacientët e shtruar në spital me këtë patologji", shpjegon Rafael Diaz (Instituti Kardiovaskular i Rozarios në Argjentinë), autori kryesor i studimit.

Studiuesit vlerësuan të rriturit me infeksion të konfirmuar ose të dyshuar SARS-CoV-2 dhe i ndoqën ata për 28 ditë. Pjesëmarrësit u trajtuan sipas protokollit të zakonshëm plus kolkicinën ose vetëm sipas protokollit të zakonshëm vetëm kur shtroheshin në spital me simptoma të COVID-19 dhe vuanin nga sindroma e rëndë respiratore akute ose vlerat e ulëta të saturimit të oksigjenit. Kolkicina u administrua në rrugë orale me dozë 1.5 mg menjëherë pas përzgjedhjes rastësore, e ndjekur nga një dozë orale prej 0.5 mg brenda dy orëve nga doza fillestare dhe 0.5 mg orale dy herë në ditë për 14 ditë, ose deri në daljen nga spitali.

Rezultati i parë i marrë në konsideratë ishte një kombinim i ventilimit mekanik ose vdekjes i vlerësuar në 28 ditë, ndërsa i dyti ishte vdekja në 28 ditë. Gjithsej u përzgjodhën në mënyrë rastësore 1279 pacientë të shtruar në spital me moshë mesatare 61.8 vjeç. Kortikosteroidet u përdorën në 1171 pacientë. Rezultati i ventilimit mekanik ose vdekja në 28 ditë ndodhi në 160 pacientë (25.0%) në grupin e kolkicinës dhe 184 pacientë (28.8%) në grupin e terapisë së zakonshme. Rezultati i dytë, vdekja në 28 ditë, ndodhi te 131 pacientë (20.5%) në grupin e kolkicinës dhe 142 pacientë (22.2%) në grupin e terapisë së zakonshme. Diarreja ishte efekti negativ më i shpeshtë i kolkicinës, i raportuar nga 68 pacientë (11.3%).

 

JAMA Network Open 2021. Doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.41328
http://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.41328


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC