Farmaci

nën162021

Sëmundja renale. Bari efektiv në thjeshtimin e trajtimit të anemisë te pacientët

Sipas dy studimeve të botuara në New England Journal of Medicine dhe të prezantuara në Javën e Veshkave nga Shoqata Amerikane e Nefrologjisë, daprodustati është po aq i sigurt dhe efektiv në trajtimin e anemisë te pacientët me sëmundje renale sa agjentët stimulues të eritropoezës (ESA). Bari merret nga goja dhe i përket klasës së frenuesve të prolil hidroksilazës të faktorit induktues të hipoksisë (frenuesit HIF PH). "Anemia është një problem për shumë pacientë me sëmundje renale kronike dhe nevoja për të shkuar në spital ose për të bërë një injeksion subkutan mund të jetë pengesë për trajtimin", shpjegon Ajay Singh (Brigham and Womens Hospital në Boston), autori kryesor i të dyja punimeve.

Ndërsa ESA-t veprojnë si zëvendësues të EPO-së për të stimuluar drejtpërdrejt prodhimin e rruazave të kuqe të gjakut, frenuesit HIF PH veprojnë duke stabilizuar proteinat e njohura si faktorë induktues të hipoksisë, duke bërë që trupi të prodhojë EPO-në e tij dhe duke përmirësuar mobilizimin e hekurit në palcën e eshtrave. Shumë shqetësime për sigurinë në lidhje me ESA-t janë shfaqur gjatë viteve, duke përfshirë rrezikun e mundshëm të shtimit të iktusit, infarktit të miokardit, trombozës vaskulare, përparimit të tumorit dhe vdekjes. Për të sqaruar më mirë tablonë e sigurisë dhe efikasitetit të frenuesve të HIF PH, studiuesit vlerësuan të dhënat nga 2,964 pacientë me dializë, që u përzgjodhën në mënyrë rastësore për të marrë daprodustat ose një ESA. Analizat treguan një rritje të niveleve të hemoglobinës prej 0,28 g për decilitër me daprodustat dhe 0,10 g për decilitër me ESA. Ngjarjet kryesore negative kardiovaskulare ndodhën në 374 nga 1,487 dhe 394 nga 1,477 pjesëmarrës në grupet daprodustat dhe ESA, përkatësisht.

Për më tepër, në 3,872 pacientë që nuk ishin në dializë, nivelet e hemoglobinës u rritën (0,74 g për decilitër me daprodustat dhe 0,66 g për decilitër, me ESA). Ngjarjet kryesore të padëshiruara kardiovaskulare ndodhën në 378 nga 1,937 pjesëmarrës në grupin daprodustat dhe 371 nga 1,935 pjesëmarrës në grupin ESA, përkatësisht. Në të gjitha këto analiza, është përmbushur endpointi i paracaktuar i studimit. Autorët theksojnë se meqenëse studimet u përqendruan në ESA-t darbepoetinë alfa dhe epoetinë alfa, rezultatet mund të mos jenë të zbatueshme për ESA të tjera. Megjithatë, ata kujtojnë se përmasat e studimit janë pika e fortë e punimit.


NEJM 2021. Doi: 10.1056/NEJMoa2113380
http://doi.org/10.1056/NEJMoa2113380

NEJM 2021. Doi: 10.1056/NEJMoa2113379
http://doi.org/10.1056/NEJMoa2113379


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC