Farmaci

sht222021

Rreziku kardiovaskular dhe sëmundjet inflamatore kronike. Roli proaktiv i farmacistit

Në një grup pacientësh me probleme inflamatore, ndërhyrja e farmacistit ul rrezikun kardiovaskular me 24.5% pas gjashtë muajsh, siç tregohet nga hulumtimi i botuar në British Medical Journal. Studimi perspektiv, jo me përzgjedhje rastësore para dhe pas ndërhyrjes u krye në 17 farmaci të komunitetit në Alberta, Kanada. 127 pacientë të rritur u rekrutuan me një gjendje inflamatore kronike të diagnostikuar nga mjeku (artrit reumatoid, artrit psoriatik, spondilit ankilozant, përdhes, lupus eritematoz sistemik ose psoriazë) dhe të cilët kishin të paktën një faktor rreziku të pakontrolluar. Mosha mesatare ishte 64 vjeç, afërsisht dy të tretat (61%) e pjesëmarrësve ishin femra dhe 86% ishin kaukazianë.

Disa studime raportojnë se rreziku i infarktit të miokardit, insuficiencës kardiake dhe vdekjes kardiovaskulare mes pacientëve me sëmundje inflamatore kronike është dy deri në tre herë më i lartë sesa në popullatën e përgjithshme. Ky rrezik i rritur mund të shpjegohet me ndikimin e kombinuar të inflamacionit sistemik, barrën e faktorëve tradicionalë të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare dhe ndikimin e disa barnave. Pavarësisht se rekomandohet nga udhëzimet ndërkombëtare, vlerësimi i rrezikut kardiovaskular nuk është përfshirë në rutinën e përditshme klinike. Hulumtimet tregojnë se vetëm 2% e pjesëmarrësve vlerësuan rrezikun e tyre kardiovaskular para se të merrnin pjesë në studim. Kjo është në përputhje me literaturën, pasi nivelet e ndërgjegjësimit dhe rreziku i perceptuar janë raportuar të ulët në këtë popullatë pacientësh. Kjo nxjerr në pah rëndësinë e një qasjeje sistematike dhe proaktive nga farmacistët për të kontrolluar rrezikun kardiovaskular te këta pacientë. Përmes ndërhyrjes së farmacistit në terapi, në stilin e jetës, në edukimin e pacientit mbi sëmundjen dhe trajtimin e përshkruar, ka një ulje prej 24.5% të rrezikut për ngjarje kardiovaskulare madhore gjatë një periudhe prej 6 muajsh. Ndërhyrja u shoqërua gjithashtu me ulje të presionit të gjakut, kolesterolit LDL dhe hemoglobinës së glikuar (A1C).

Si përfundim, farmacistët mund të identifikojnë në mënyrë sistematike pacientët me rrezik të lartë kardiovaskular, të ndihmojnë në menaxhimin e gjendjes së tyre, të përmirësojnë përdorimin e barnave dhe t'i ndihmojnë ata të arrijnë qëllimet e tyre të trajtimit. Përveç rezultateve klinike, ndërhyrjet e farmacistëve shoqërohen gjithashtu me nivele të larta të kënaqësisë së pacientit, respektim më të mirë të terapisë dhe kursime të konsiderueshme mbi kostot, me përdorim efikas të burimeve të kujdesit shëndetësor.

 

BMJ Open. 2021;11(3): e043612


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC