Farmaci

pri142021

Marrja e frenuesve ACE gjatë infeksionit Covid-19, nuk përbën asnjë rrezik

Përfundimet e një studimi që ka bërë një shqyrtim të literaturës shkencore dhe që është botuar së fundmi në "Jama Network Open", konfirmojnë se frenuesit ACE dhe antagonistët e receptorëve të angiotenzinës (ARB) nuk paraqesin rrezik potencial për pacientët me infeksion Covid-19. Metaanaliza përfshiu 101,949 pacientë, nga të cilët 26,545 ishin në terapi me frenues ACE ose terapi ARB, të regjistruar në 40 studime kohorte, gjashtë seri rastesh, katër studime rast-kontroll, një studim klinik me përzgjedhje rastësore dhe një studim trasversal. Në artikullin e nënshkruar nga një grup studiuesish britanikë të koordinuar nga Vassilios Vassiliou (Universiteti i Anglisë Lindore), thuhet se pas rregullimeve të përshtatshme statistikore sipas disa ndryshoreve, pacientët Covid-19 të trajtuar me frenues ACE dhe ARB kanë një rrezik dukshëm më të ulët për vdekje dhe ngjarje të rënda anësore, duke përfshirë nevojën për ventilim mekanik me intubim ose në terapi intensive, krahasuar me ata që nuk marrin frenues të sistemit reninë-angiotenzinë-aldosteron (RAAS).

Përballë këtyre provave, megjithatë, kishte shumë të panjohura në frenimin RAAS dhe Covid-19, në mars dhe prill të vitit të kaluar. Me fjalë të tjera, rreziku teorik për pacientët që marrin frenues ACE ose ARB ishte mundësia e mbirregullimit të enzimës konvertuese të angiotenzinës 2 (ACE2) në nivel pulmonar. Kjo është potencialisht shqetësuese, pasi ACE2 vepron si një vend lidhës që virusi të hyjë në qeliza. Me ACE2 të mbirregulluar, hyrja ndërqelizore e virusit mund të ndodhte më lehtë. "Tani, ama, është gjithnjë e më e qartë se pacientët që tashmë marrin frenues ACE ose ARB, duhet të vazhdojnë terapinë me barin, edhe nëse infektohen me Covid-19. Ky rekomandim përsëritet tani nga një gamë e gjerë e shoqatave profesionale evropiane, amerikane dhe ndërkombëtare", thotë Vassiliou. "Shpresoj që këto rezultate të ndihmojnë për të krijuar një linjë dhe për të thënë: nuk ka absolutisht asnjë shqetësim në lidhje me frenuesit ACE ose ARB në infeksionin Covid-19. Nëse janë përshkruar, duhet të vazhdoni t'i merrni, pasi jo vetëm që nuk janë të dëmshme, por mund të jenë edhe shumë të dobishme, veçanërisht në subjektet me hipertension".

 

Jama Network Open 2021. Doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.3594
http://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.3594 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC