Farmaci

shk232021

Barnat anti-Covid-19. Ja, si ka ndryshuar kërkesa para dhe gjatë pandemisë në Itali. Të dhënat që vijnë nga AIFA

Sipas një letre kërkimore të botuar në "Jama Network open", nënshkruar nga Adriana Ammassari, në Agjencinë Italiane të Barnave (AIFA) në Romë, gjatë fazës fillestare të pandemisë në Itali, Shërbimi Kombëtar i Shëndetësisë përjetoi ndryshime të papritura dhe të jashtëzakonshme në aplikimin për barna të përdorura për trajtimin e Covid-19 dhe injeksioneve të injektimit për terapi mbështetëse. "Në shkurt 2020, Italia ishte vendi i parë evropian që zbuloi sëmundjen, duke u shndërruar shpejt në një nga zonat më të prekura në botë", thotë studiuesja duke shpjeguar se, duke pasur parasysh mungesën e përbërjeve të miratuara për përdorim specifik, pacientët kanë marrë barna potencialisht efektive, morën pjesë në prova klinike, hynë në programe të përdorimit të dhembshur, ose u vetëmjekuan.

"Qëllimi i studimit ishte të vlerësonte ndryshimet në kërkesën për barna gjatë fazës fillestare të epidemisë Covid-19 në Itali, domethënë, nga marsi në maj 2020, krahasuar me periudhën e mëparshme, dhjetor 2019-shkurt 2020", shkruajnë autorët, duke specifikuar që këto barna përfshinin ato të përdorura për Covid-19, të autorizuara nga AIFA (hidroksiklorokina, lopinavir-ritonavir ose darunavir-kobicistat dhe heparinë me peshë të ulët molekulare), por gjithashtu edhe ato që nuk lejohen nga AIFA (azitromicina, agjentët imunomodifikues) dhe ato të vlerësuara në eksperimente të tilla klinike, si anakinra dhe colchicine.
Dhe, rezultatet flasin vetë: krahasuar me periudhën para-Covid, gjatë epidemisë, spitalet publike regjistruan një rritje të konsiderueshme të kërkesës për barnat e mëposhtme: azitromicinë, hidroksiklorokinë, tocilizumab, darunavir-kobicistat, anakinra, lopinavir-ritonavir, baricitinib dhe sarilumab, me kulme veçanërisht të larta për hidroksiklorokinën dhe azitromicinën. Po kështu, janë shtuar kërkesat për injeksione të përdorura në spitale për relaksuesit e muskujve, anestetikët e përgjithshëm, agjentët adrenergjikë dhe dopaminergjikë, acidin askorbik, hipnotikët, qetësuesit dhe antitrombolitikët.
"Këto rezultate nënvizojnë rëndësinë e monitorimit të përdorimit rutinë të barnave, si një mjet i dobishëm për të regjistruar menjëherë ndryshimet sasiore dhe cilësore të kërkesës për përshkrim barnash", përfundon Ammassari.


JAMA Network Open 2021. Doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.37060
http://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.37060


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC