Farmaci

jan292021

AIDS. FDA-ja ndez dritën jeshile për terapinë e parë mujore me injeksion

Jeta do të jetë pak më e lehtë për njerëzit sieropozitivë. Administrata e Ushqimit dhe e Barnave (FDA) ka ndezur dritën jeshile për terapinë e parë antiretrovirale që administrohet me injeksion vetëm një herë në muaj, në vend të asaj aktuale, që merret çdo ditë me pilula. Ky është një formulim me dy barna antivirale (kabotegravir dhe rilpivirinë) të indikuar për të rriturit sieropozitivë, me ngarkesë virale  të supresuar dhe pa episode të dështimit ose rezistencës ndaj dy barnave.

FDA-ja ka aprovuar edhe një medikament me tableta, gjithmonë me bazë kabotegraviri, për t'u marrë në kombinim me rilpivirinen një muaj para se të niset trajtimi me injeksion, për të verifikuar se të dyja barnat tolerohen mirë, para se të kalohet në regjimin me injektim.

"Me këtë aprovim, disa do të kenë mundësinë t'i nënshtrohen një injeksioni mujor, në vend që të marrë barna në rrugë orale përditë", komenton John Farley, drejtor i zyrës së sëmundjeve infektive në FDA. Efektet anësore më të zakonshme që janë vënë re, janë reaksioni në vendin e injektimit, temperatura, lodhja, dhimbja e kokës, dhimbjet muskulo-skeletike, problemet e gjumit dhe irritimi i lëkurës. Bari nuk duhet përdorur për ata që kanë reakiosne alergjike ndaj njërit prej dy barnave dhe nuk ka një ngarkesë virale të supresuar.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC