Farmaci

dhj102020

Vaksina kundër Covidit në Britani. MHRA: Jo për ata me historik reaksionesh alergjike të rëndësishme

Ndërsa vaksinat anti-Covid në zhvillim vazhdojnë procesin e tyre të miratimit, në Mbretërinë e Bashkuar, vendi i parë që ka filluar shpërndarjen publike të vaksinës Pfizer/Biontech, rreth njëqind njerëz janë vaksinuar fillimisht, dy prej të cilëve kanë patur reaksione alergjike, duke e bërë MHRA-në, organin rregullator kombëtar të kontrollit të barnave, të rekomandojë të mos i nënshtrohet vaksinimit askush që ka patur histori të reaksioneve alergjike "të rëndësishme".

 

Drita e gjelbër është e mundur më 29 Dhjetor

Ndërkohë, vaksinat e tjera vazhdojnë procesin: "Unë nuk dua të paragjykoj punën e ekspertëve tanë për vaksinat Pfizer dhe Moderna, por mund të parashikoj që pamja paraprake e të dhënave që morëm më 1 dhjetor është pozitive në lidhje me efikasitetin dhe sigurinë", thotë drejtoresha e EMA-s, Emer Cooke, në një intervistë në "Repubblica" dhe gazeta të tjera ndërkombëtare në të cilën ajo njofton: "Ndoshta do të flasim më 29 dhjetor për Pfizerin dhe më 12 janar për Modernan". "Ende duhet të kontrollojmë cilësinë e zinxhirit të prodhimit dhe aftësinë e kompanive për ta përgatitur vaksinën në shkallë të gjerë. Në këto aspekte, ekspertët tanë kërkuan informacion shtesë, si dhe detaje të mëtejshme mbi sigurinë. Është një shkëmbim i vazhdueshëm informacioni, të cilin ne e kryejmë çdo ditë", shpjegon Cooke, e cila siguron: "Në Evropë, procesi i autorizimit është i pavarur, ne nuk ndihemi nën presion politik. Nëse ka presion, ai është shkencor sepse duam të jemi të sigurt se po bëjmë më të mirën për qytetarët".
Në lidhje me efektet anësore të mundshme, "me autorizimin ne do të vendosim masa të rrepta monitorimi për të gjithë popullsinë, përfshirë të moshuarit", nënvizon Cooke. "Prodhuesit do të duhet të raportojnë çdo ngjarje negative dhe çdo muaj ata duhet të na dërgojnë të dhëna mbi progresin e vaksinimeve. Kështu, do të jemi në gjendje të kuptojmë nëse ndonjë rast ka të bëjë me vaksinimin".

 

Kriteret për qasje në vaksinim

Se kush duhet ta marrë vaksinën së pari, "është një vendim që u takon autoriteteve kombëtare, por duhet të themi menjëherë që vaksina nuk është një shkop magjik. Popullata - thekson Cooke - duhet të vazhdojë të ndjekë të gjitha kufizimet siç janë maskat, higjiena dhe distancimi sepse në fillim nuk do të ketë doza për të gjithë dhe madje edhe për një periudhë kohe, derisa të kuptohet plotësisht ndikimi i vaksinës".
Vaksina AZD1222, e zhvilluar nga AstraZeneca dhe Universiteti i Oksfordit, u tregua se kishte një efikasitet prej 62.1% kur administrohej në dy doza të plota dhe 90% e vullnetarëve që morën gjysmë doze, të ndjekur nga një dozë e plotë. Kjo është ajo që del nga analiza e përkohshme e studimeve të fazës III, botuar në revistën "Lancet". Vaksina ishte efektive në parandalimin e sëmundjes Covid-19, pa raste të rënda dhe pa shtrime në spital 21 ditë pas injeksionit të parë.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC