Farmaci

nën262020

Sëmundjet kardiovaskulare. Efikasiteti i polipilulës në kombinim me aspirinën. Ja, studimi

Trajtimi i kombinuar me një polipilulë plus aspirinë uli me 21% incidencën e ngjarjeve të mëdha anësore kardiovaskulare, krahasuar me placebon te pacientët pa sëmundje kardiovaskulare, me rrezik kardiovaskular mesatar, sipas një studimi të botuar në "New England Journal of Medicine". "Është propozuar përdorimi i një polipilule që përmban statina, barna për uljen e presionit të gjakut, si dhe aspirinë dhe ne donim të vlerësonim efektivitetin e saj", shpjegon Salim Yusuf, nga Universiteti McMaster në Hamilton, Kanada, emri kryesor i studimit.

Në studim, 5,713 njerëz pa sëmundje kardiovaskulare dhe me rezultat të lartë të rrezikut INTERHEART, u përzgjodhën në mënyrë rastësore për të marrë një polipilulë që përmban 40 mg simvastatin, 100 mg atenolol, 25 mg hidroklorotiazid dhe 10 mg ramipril, ose placebo, çdo ditë, aspirinë (75 mg) ose placebo çdo ditë dhe vitaminë D ose placebo, çdo muaj.
Më pas, janë raportuar rezultatet vetëm për polipilulën kundrejt placebos, vetëm për aspirinën kundrejt placebos dhe ato të polipilulës plus aspirinës, kundrejt placebos së dyfishtë. Ekspertët vëzhguan se niveli i LDL-së ishte rreth 19 mg për decilitër më i ulët dhe presioni sistolik i gjakut ishte rreth 5.8 mmHg më i ulët te njerëzit që merrnin polipilulën dhe terapinë e kombinuar, krahasuar me placebon. Rezultati kryesor i polipilulës, domethënë, vdekja nga shkaqe kardiovaskulare, infarkti i miokardit, iktusi, arresti kardiak i rianimuar, insuficienca kardiake ose rivaskularizimi, ndodhi në 126 pjesëmarrës (4.4%) në grupin e polipilulës dhe 157 (5,5%) në grupin e placebos.
I njëjti rezultat primar, por për polipilulën plus aspirinën ndodhi në 59 pjesëmarrës (4.1%) në grupin e kombinuar të trajtimit dhe 83 (5.8%) në grupin e placebos së dyfishtë. Incidenca e hipotensionit ose marramendjeve ishte më e lartë në grupet e polipilulës sesa në grupet përkatëse të placebos.

Ekspertët besojnë se kjo mund të jetë një strategji efektive, me kosto të ulët, për të ndihmuar në arritjen e qëllimit të përgjithshëm të pakësimit të sëmundjeve kardiovaskulare. "Nëse qoftë edhe gjysma e njerëzve të përshtatshëm përdorin një polipilulë në kombinim me aspirinën, do të shmangen globalisht 3-5 milionë ngjarje kardiovaskulare në vit", përfundon Yusuf.


NEJM 2020. Doi: 10.1056/NEJMoa2028220
http://doi.org/10.1056/NEJMoa2028220


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC