Farmaci

nën242020

Covid-19. OBSH: Remdesiviri nuk indikohet për të shtruarit në spital. Kompania farmaceutike kundërshton

"Antivirali remdesivir nuk indikohet për pacientët e shtruar në spital me Covid-19, pavarësisht nga ashpërsia e sëmundjes, sepse aktualisht nuk ka prova që tregojnë se ai përmirëson mbijetesën ose nevojën për intubim". Kjo ka qenë deklarata e botuar në revistën "BMJ", nga Grupi i Zhvillimit të Udhëzimeve, një panel i pavarur ekspertësh ndërkombëtarë i thirrur nga OBSH-ja.

Remdesiviri, shpjegohet në deklaratën e OBSH-së, ka tërhequr vëmendjen si një trajtim potencialisht efektiv për sëmundjen Covid-19 në gjendje të rëndë, por roli i tij në praktikën klinike ka mbetur i pasigurt. "Rekomandimi i sotëm bazohet në një rishikim të provave të reja që krahasuan efektet e barnave të ndryshme në Covid-19. Kjo përfshin të dhëna nga katër studime ndërkombëtare me përzgjedhje rastësore që përfshijnë mbi 7,000 pacientë të shtruar në spital me Covid-19". Paneli arriti në përfundimin se remdesiviri nuk kishte efekte të rëndësishme në vdekshmëri ose rezultate të tjera të rëndësishme për pacientët, të tilla si nevoja për ventilim mekanik ose koha e përmirësimit klinik.

"Paneli pranon që niveli i sigurisë së provave është i ulët dhe se testet nuk provojnë që remdesiviri nuk ka përfitime; përkundrazi nuk ka asnjë provë të bazuar në të dhënat në dispozicion që ai përmirëson aspekte të rëndësishme për pacientët. Por, duke pasur parasysh mundësinë e rreziqeve kryesore, ashtu si edhe koston relativisht të lartë dhe implikimet e burimeve të lidhura me remdesivirin, u gjykua se ky ishte rekomandimi i duhur".

Pas botimit të studimit, ka ardhur përgjigjja e shpejtë nga Gileadi që prodhon medikamentin: "Remdesiviri është bari i parë dhe i vetëm antiviral i autorizuar nga EMA për trajtimin e Covid-19, i përdorur aktualisht në mbi 50 vende të botës, përfshirë Italinë". Për më tepër, "remdesiviri indikohet nga Instituti i Lartë i Shëndetësisë midis terapive për trajtimin e pacientëve me Covid-19", nënvizon shënimi.
"Remdesiviri, pohon kompania farmaceutike, është një nga opsionet e pakta terapeutike në dispozicion, i aftë t'u ofrojë pacientëve të shtruar në spital me Covid-19, përfitime të prekshme, duke përfshirë kohën më të shpejtë të shërimit nga sëmundja, gjë që bën të mundur çlirimin e shtretërve dhe të spitaleve". "Ne kemi besim se mjekët në ballë të luftës kundër pandemisë i njohin përfitimet klinike të remdesivirit bazuar në prova të forta shkencore nga studimet e kontrolluara, me përzgjedhje rastësore", përfundon kompania Gilead.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC